Αρχική Ειδήσεις Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν: Μεταναστευτικό, Βαλκάνια και ενέργεια στο τραπέζι των επαφών

Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν: Μεταναστευτικό, Βαλκάνια και ενέργεια στο τραπέζι των επαφών

0
Μπάιντεν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, στοχεύοντας τόσο άτομα όσο και οντότητες.

H Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, είπε ότι η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας δεν είναι μεταναστευτική κρίση, αλλά προσπάθεια του «αυταρχικού καθεστώτος» του Μινσκ να αποσταθεροποιήσει τους γείτονές του.

Συνάντηση με Μπάιντεν

Ενέργεια, θέματα εμπορίου και η αναταραχή στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο, αργότερα σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση έρχεται λίγο μετά τη συνάντηση του Μπάιντεν και της φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των παγκόσμιων ηγετών της G20 στη Ρώμη και της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη. Σηματοδοτεί δε την προσέγγιση των δύο παραδοσιακών συμμάχων μετά τη διαταραχή στις σχέσεις των δύο πλευρών από τη διακυβέρνηση Τραμπ

Κοινό συμβούλιο εμπορίου και τεχνολογίας  ΗΠΑ – ΕΕ

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι δύο ηγέτες θα δώσουν συνέχεια σε αυτές τις συναντήσεις και θα συζητήσουν κανόνες για την οικονομία μέσω ενός κοινού συμβουλίου εμπορίου και τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ, την υπερθέρμανση του πλανήτη και περιφερειακά ζητήματα όπως η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να στηρίξει τους δεσμούς με την Ευρώπη αφού ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, Ρεπουμπλικανός, απέρριψε συμμάχους και θεσμούς κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεμελιώδη εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έμιλι Χορν σε δήλωση.

Οι διατλαντικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί υπό τον Μπάιντεν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ να διευθετούν δύο μεγάλες εμπορικές διαφορές σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών και την παραγωγή χάλυβα για να κάνουν κοινή αιτία για μεγαλύτερες απειλές που θέτει η Κίνα.

Ο Μπάιντεν και η Φον ντερ Λάιεν ενδέχεται να συζητήσουν για την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας που έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον πληθωρισμό, εμβαθύνοντας τις συζητήσεις που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της G20.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει πιέσει τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του να αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου, προέτρεψε τις μεγάλες χώρες παραγωγής ενέργειας της G20 με πλεονάζουσα ικανότητα να ενισχύσουν την παραγωγή για να εξασφαλίσουν μια ισχυρότερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι εξετάζει διάφορες επιλογές εάν ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του δεν κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την παραγωγή, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι επιλογές.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαφήμιση