Αρχική Πολιτισμός Αγία Σοφία: Βρέθηκαν περγαμηνές κρυμμένες σε τοίχο – Τι λένε

Αγία Σοφία: Βρέθηκαν περγαμηνές κρυμμένες σε τοίχο – Τι λένε

0
Αγία Σοφία - Περγαμηνές
Εικόνα: hurriyet.com.tr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία ημέρα μετά τον εντοπισμό πέντε περγαμηνών που ήταν κρυμμένες σε τοίχο, μέσα στην Αγία Σοφία, ο ιστορικός Selçuk Eracun έκανε στο CNN Turk μία πρώτη εκτίμηση για τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Όπως μπορούμε να δούμε, δεν είναι πολύ παλιές. Όσοι πηγαίνουν να προσευχηθούν, γράφουν στίχους και τους αφήνουν. Υπάρχει μία τέτοια παράδοση» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να μετάφρασε κάποια αποσπάσματα από τις περγαμηνές, δηλώνοντας ότι περιέχουν ευχές.

Πάντως, τα ευρήματα θα εξεταστούν από την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ιστορικά κειμήλια.

Πώς έγινε η ανακάλυψη

Σημειώνεται πως, αφορμή να εντοπιστεί ένα ξεχωριστό εύρημα ήταν η παρατηρητικότητα ενός πιστού ο οποίος πήγε στην Αγία Σοφία για να προσευχηθεί.

Ο μουσουλμάνος προσκυνητής είδε ότι μία πέτρα μήκους περίπου 10 εκατοστών και πλάτους 30 εκατοστών είχε αποκολληθεί από έναν τοίχο και ειδοποίησε τις Αρχές.

Έκπληκτοι οι αστυνομικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν έσπευσαν στο σημείο, ανακαλύπτοντας κρυμμένες σε μία τσάντα πέντε περγαμηνές με γραφή εκτίμησαν ότι είναι  εβραϊκή.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, τα ευρήματα βρίσκονται στην κατοχή της Αστυνομίας, ενώ ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας θα εξεταστούν από την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού.

Αγία Σοφία - Περγαμηνή

Αξίζει να σημειωθεί πως, πιθανότατα από άγνοια, τα περισσότερα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι επρόκειτο για περγαμηνές γραμμένες στα εβραϊκά, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα χαρτιά είναι σύγχρονα, και η γραφή ρουνική. Το ακριβές περιεχόμενό τους, πάντως, παραμένει ακόμα άγνωστο.

Πηγή: tovima.gr, sondakika.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚεν Λόουτς: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»
Επόμενο άρθροΨυχρές παγίδες διοξειδίου του άνθρακα βρέθηκαν στη Σελήνη