Αρχική Ειδήσεις Υπογράφεται η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Υπογράφεται η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – Εκνευρισμός στην Άγκυρα

0
dendias
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ήδη από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθώς αύριο αναμένεται να υπογράψει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν τη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται να επισφραγίσει τη διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα.

Δύο μόλις βδομάδες από την ελληνογαλλική συμφωνία, στην Ουάσινγκτον γράφεται αύριο το δεύτερο κεφάλαιο για την αμυντική και πολιτική θωράκιση της χώρας.

Διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι την τελευταία ώρα. Καθώς η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη τουλάχιστον μιας νησιωτικής περιοχής στα τέσσερα σημεία του ελλαδικού χώρου που θα αποκτήσουν πρόσβαση για 5 χρόνια οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα πέντε έτη.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως έχουν καταλήξει για Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο. Η Ελλάδα φέρεται να επιθυμεί η τέταρτη περιοχή να είναι η αεροπορική βάση της Σκύρου, ενώ οι ΗΠΑ να αντιπροτείνουν τη Λάρισα.

Ένα δεύτερο σημείο που επιδιώκει η Αθήνα είναι να συμπεριληφθεί στην συμφωνία ουσιαστική αναφορά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είτε ως παράρτημα της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ είτε ως διακριτό κείμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πενταετής συμφωνία με τις ΗΠΑ θα συνοδεύεται και από την πολιτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Με αναφορές στις οποίες θα περιλαμβάνονται αναφορές στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ανάγκη εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αναφορές που φαίνεται να καλύπτουν την Αθήνας  και στέλνουν μήνυμα προς την Άγκυρα.

Ανησυχία σε Τουρκία

Στο μεταξύ, 15 πανίσχυρα μαχητικά F-15 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας βρίσκονται στην Λάρισα και συνεκπαιδεύονται με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάνοντας τον τουρκικό Τύπο να έχει φτάσει σε συνωμοσιολογικό παραλήρημα με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του CNN Turk που με τίτλο: «Γιατί προσγειώθηκαν 15 F-15 στην Ελλάδα;». Επικαλείται μάλιστα πληροφορίες από την Αθήνα που έκαναν γνωστό ότι «τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις».

 

Διαφήμιση