Αρχική COVID-19 Βρετανική μελέτη: “Mακρά Covid-19” συμπτώματα και σε εμβολιασμένους

Βρετανική μελέτη: “Mακρά Covid-19” συμπτώματα και σε εμβολιασμένους

0
covid vaccine3
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός έναντι της μόλυνσης από SARS-CoV-2. Με σημαντικά θετικά αποτελέσματα ως προς την αντιμετώπιση του θανάτου και των επιπτώσεων σε περίπτωση νοσηλείας μετά από ασθένεια COVID-19. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την επίδραση του εμβολιασμού σε άλλες οξείες και μετα-οξείες εκβάσεις σε περιπτώσεις νόσησης από COVID-19, ανθρώπων που έχουν κάνει το εμβόλιο. Τελευταία έρευνα επιχειρεί να φωτίσει τα συμπτώματα long Covid κυρίως για εμβολιασμένους ασθενείς ηλικίας άνω των 60.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε άνω των 60

Η νόσος Covid-19 με παρατεταμένα για μήνες συμπτώματα – γνωστή και ως “μακρά (long) Covid-19″ – μπορεί να παρουσιαστεί επίσης και σε εμβολιασμένους ανθρώπους που μολύνονται από τον κορονοϊό (οι λεγόμενες λοιμώξεις «breakthrough»). Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμάται ότι παρουσιάζεται στους  τους άνω των 60 ετών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη, που για πρώτη φορά κάνει αυτή τη διαπίστωση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 10.024 εμβολιασμένους και 9.479 ανεμβολίαστους. Σε σχέση με τους τελευταίους, επιβεβαιώθηκε αυτό που έχουν δείξει και άλλες μελέτες ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου και σοβαρών επιπλοκών, διασωλήνωσης, εισαγωγής σε ΜΕΘ, θανατηφόρων θρομβώσεων, πνευμονικής ανεπάρκειας, ψύχωσης κ.α.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδίως όσον αφορά τους άνω των 60 ετών, «ο προηγούμενος εμβολιασμός δεν φαίνεται να προστατεύει από διάφορα συμπτώματα της μακράς Covid-19 όπως η καρδιακή αρρυθμία, οι πόνοι στις αρθρώσεις, ο διαβήτης τύπου 2, η ηπατική νόσος, οι διαταραχές του ύπνου, οι διαταραχές διάθεσης και άγχους κ.α.».

Συμπεράσματα

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «σε εκείνους που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό παρά τον εμβολιασμό τους, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για αρκετές, αλλά όχι για όλες τις επιπτώσεις της νόσου σε βάθος χρόνου. Αυτά τα οφέλη του εμβολιασμού (στις λοιμώξεις breakthrough) είναι σαφή στους νεότερους, αλλά όχι στους άνω των 60 ετών».

Όπως αναφέρεται, καμία μελέτη δεν διερεύνησε πώς ο εμβολιασμός επηρεάζει ένα ευρύτερο φάσμα οξέων και μετα-οξέων επακόλουθων του COVID-19 (συμπεριλαμβανομένης της υπερπηκτικότητας, των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, των νευροψυχιατρικών επιπλοκών, των μακροχρόνιων εκδηλώσεων COVID-19, του διαβήτη τύπου 2, της νεφρικής ανεπάρκειας κ.λπ.). Επιπλέον, τα μη εμβολιασμένα άτομα μπορεί να εμφανίζουν συμπεριφορές υγείας που σχετίζονται με τον δισταγμό εμβολιασμού και καμία μελέτη δεν επιχείρησε να αντιμετωπίσει αυτήν την προκατάληψη.

Διαφήμιση