Αρχική Ειδήσεις Βαρύς ο χειμώνας στην Ελλάδα: Πολλές βροχές και κίνδυνος πλημμυρών

Βαρύς ο χειμώνας στην Ελλάδα: Πολλές βροχές και κίνδυνος πλημμυρών

0
βροχόπτωσης - πλημμυρών
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ιδιαίτερα βροχερός προβλέπεται ο καιρός στη Νότια Ευρώπη τον χειμώνα 2021-2022, ενώ υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, όπως μεταδίδει το AccuWeather.

Το φαινόμενο La Niña, που επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, θα επηρεάσει την Ευρώπη και αυτόν τον χειμώνα. Εκτός όμως από αυτό, αναφέρουν πως και άλλοι παράγοντες θα μπουν στο παιχνίδι όπως είναι η συμπεριφορά της πολικής δίνης.

Οι μετεωρολόγοι του AccuWeather ισχυρίζονται πως ο επερχόμενος χειμώνας στα νότια τμήματα της Ευρώπης θα θυμίζει τον περυσινό, καθώς όπως πέρσι έτσι και φέτος ο καιρός στην ευρύτερη περιοχή θα επηρεαστεί αρκετά από το φαινόμενο La Niña.

Σύμφωνα με εκείνους, τον φετινό χειμώνα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καθώς και τα επεισόδια ανεμοθύελλας θα επικεντρωθούν στη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς ισχυρά συστήματα καιρού θα διασχίζουν την ευρύτερη περιοχή. Καθώς αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής αξιόλογες ποσότητες βροχής, επισημαίνουν πως ακόμη και μη αξιόλογα ύψη βροχής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχεία απορροή και φουσκωμένα ποτάμια, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές πλημμύρες.

«Μερικές από τις ισχυρότερες καταιγίδες είναι πιθανό να συμβούν κάπου στη νότια Γαλλία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία αυτό το χειμώνα», αναφέρει ο Tyler Roys, επικεφαλής μετεωρολόγος στο AccuWeather.

Χειμώνας 2021-2022 - AccuWeather
Εικόνα: Χάρτης πλημμυρικού κινδύνου, AccuWeather

Τι καιρό να περιμένουμε στην Ελλάδα;

Παρατηρώντας τον προγνωστικό χάρτη και λαμβάνοντας υπόψη το δημοσίευμα του AccuWeather, το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού χειμώνα στην Ελλάδα θα είναι οι συχνές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών. Οι θερμοκρασίες αναμένονται να κυμανθούν σε κανονικά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι περίοδοι με υψηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή. Τέλος, οι άνεμοι ενίοτε θα πνέουν θυελλώδεις στις θάλασσες κατά τη διάρκεια κακοκαιριών.

Πηγή: Hellenic Weather

Διαφήμιση