Αρχική Επιλεγμένα Τριετής απαγόρευση βόσκησης σε Δρακόλιμνη και Ριζίνα

Τριετής απαγόρευση βόσκησης σε Δρακόλιμνη και Ριζίνα

0
ΒΟΣΚΗΣΗΣ - ΠΑΠΙΓΚΟ - ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Δρακόλιμνη, Πάπιγκο (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε απαγόρευση της βόσκησης για τρία χρόνια στις περιοχές της Δρακόλιμνης και της Ριζίνας αναγκάστηκε να προβεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο λόγος για αυτή την απαγόρευση είναι η υποβάθμιση αυτών των οικολογικά ανεκτίμητων περιοχών, που προκαλείται από την ανεπιτήρητη παρουσία και βόσκηση βοοειδών.

Σταδιακά οι κτηνοτρόφοι της περιοχής πέρασαν από την εκτροφή αμνοεριφίων στην εκτροφή αγελάδων, οι οποίες βόσκουν μη δεσποζόμενες στο βουνό. Συνεπώς, προκαλείται μεγάλη καταστροφή τόσο στο οικοσύστημα γύρω από τις λίμνες, όσο και στις ίδιες τις λίμνες που αποτελούν «κόσμημα» της περιοχής του Ζαγορίου και είναι προσβάσιμες μόνο μέσω πολύωρης πεζοπορίας. Αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η αθρόα αδειοδότηση αιτημάτων βόσκησης από την Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και η έλλειψη της μελέτης «βοσκοϊκανότητας» που είχε προβλεφθεί για την περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, απαγορεύεται για τρία χρόνια η βόσκηση βοοειδών στις λίμνες Δρακόλιμνη και Ριζίνα του Ζαγορίου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά των λιμνών, με Δασική Απαγορευτική Διάταξη που εξέδωσε σήμερα το Δασαρχείο Κόνιτσας, μετά από παρέμβαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

Η ΔΑΔ ισχύει από την ανάρτηση της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και εφαρμόζεται σε μια ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 3.544 στρεμμάτων, που οριοθετείται από τα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Βρυσοχωρίου και Βραδέτου του Δήμου Ζαγορίου, δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Ζαγορίου και τα διοικητικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κόνιτσας.

Ο στόχος της απαγόρευσης

Η τριετής απαγόρευση αποσκοπεί να αναστείλει την περιβαλλοντική υποβάθμιση των λιμνών, που οφείλεται στην περιοδική βόσκηση από ανεπιτήρητα κοπάδια βοοειδών, τα οποία συγκεντρώνονται στις όχθες τους, εξαιτίας της παρουσίας νερού. Αποτέλεσμα της βόσκησης είναι η μερική ή ακόμη και πλήρης σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφή της βλάστησης και η επιφανειακή διάβρωση του εδάφους στην περιοχή των αλπικών λιμνών. Επίσης, εμφανίζονται και φαινόμενα ρύπανσης των υγροτόπων, με θόλωση του νερού από τα υψηλά ποσοστά αμμωνίας.

Η έντονη παρουσία μεγαλόσωμων κτηνοτροφικών ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης της Τύμφης υποβαθμίζει σοβαρά και το ενδιαίτημα του αγριόγιδου, το οποίο προστατεύεται από σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Η ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης αποτελεί διεθνώς μια από τις πλέον σημαντικές θέσεις για την προστασία και διατήρηση της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας των υψηλών ορέων της Ευρώπης (ΖΕΠ) λόγω της ύπαρξης κάποιων σπάνιων και απειλούμενων ειδών, όπως τα μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά αλλά και τα πιο τυπικά είδη των βουνών, που μειώνονται ραγδαία στην Ευρώπη όπως ο Πυρροκότσυφας, η Χιονάδα και η Κοκκινοκαλιακούδα. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η οποία θεωρείται απομεινάρι της εποχής των παγετώνων, είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί.

Για τη βελτίωση των βοσκοτόπων της περιοχής του Ζαγορίου, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει ώστε να τοποθετηθούν κτηνοτροφικές ποτίστρες εκτός της περιοχής απαγόρευσης βόσκησης.

Διαφήμιση