Αρχική Επιλεγμένα Το νέο σχέδιο της Ocean Cleanup Project για καθαρισμό των ωκεανών από...

Το νέο σχέδιο της Ocean Cleanup Project για καθαρισμό των ωκεανών από πλαστικά

0
clean
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen,gr

Ένα φράγμα σε σχήμα “πέταλου” που κινείται στους ωκεανούς και “περισυλλέγει” τα πλαστικά απορρίμματα αποτελεί το καινούργιο σχέδιο – εύρημα της Ocean Cleanup Project.

Αποτελεί μια στροφή στη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος από την ομάδας, η οποία από το 2013 έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για καθαρισμό των ωκεανών από τα πλαστικά. Το προηγούμενο σχέδιο που είχε επεξεργαστεί στηριζόταν περισσότερο στη δυναμική των θαλάσσιων ρευμάτων. Ένα φράγμα δηλαδή στατικό που περίμενε… τα πλαστικά, που θα τα οδηγούσαν στην “παγίδα” τα θαλάσσια ρεύματα.. Πλέον με τη νέα αυτή στρατηγική που έχει εφαρμοστεί στην πράξη το τελευταίο διάστημα η οργάνωση δηλώνει ότι είναι πού πιο αποτελεσματική.

Πως λειτουργεί

Η οργάνωση έχει εγκαταλείψει την ιδέα ενός παθητικού συστήματος υπέρ ενός που κινείται με τεχνητή προώθηση. Τα  πληρώματα στα σκάφη, ουσιαστικά οδηγούν τπ τεχνητό αυτό φράγμα σε σχήμα πετάλου σε οποιοδήποτε σημείο. Το ρυμουλκούν μέσα στο νερό με σταθερή ταχύτητα 1,5 κόμβων. Η ιδέα είναι να διοχετευτεί το συγκεντρωμένο πλαστικό σε μια ζώνη συγκράτησης στο πιο μακρινό άκρο. Η ρυμούλκηση της “παγίδας πλαστικού” , παρέχει ένα επιπλέον αβαντάζ. Μπορεί να κατευθύνει το σύστημα προς περιοχές υψηλής συγκέντρωσης αποβλήτων

Το σύστημα αυτό ονομάζεται Jenny. Διαθέτει ένα φράγμα μήκους 800 μέτρων  και περιγράφεται ως το πρώτο σύστημα μεγάλης κλίμακας του Ocean Cleanup Project. Αναπτύχθηκε στο Great Pacific Garbage Patch για πρώτη φορά στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Στο σχεδιασμό, περιλαμβάνονται περισσότερες από 70 ξεχωριστές δοκιμές τις επόμενες 60 εβδομάδες. Μέσα από αυτές τις δοκιμές, η ομάδα σχεδιάζει  να αποδείξει ότι έχει περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κανένα πρόβλημα ασφάλειας, ενώ παράλληλα συλλέγει σημαντική ποσότητα πλαστικού.

Η οργάνωση φιλοδοξεί να έχει μειώσει τα πλαστικά που πλέουν στους ωκεανούς κατά 90 τοις εκατό έως το 2040.

Η Ocean Cleanup Project

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι πλαστικού εισέρχονται στους ωκεανούς κυρίως από ποτάμια. Το πλαστικό που επιπλέει στους ωκεανούς δεν εξαφανίζεται από μόνο του. Επομένως, η επίλυση της ρύπανσης από τα πλαστικά των ωκεανών απαιτεί συνδυασμό αναχαίτισης της εισροής και παράλληλα καθαρισμό όσων έχουν ήδη συσσωρευτεί.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ocean Cleanup, αναπτύσσει προηγμένες τεχνολογίες για να συμβάλλει στον καθαρισμό του πλανήτη από πλαστικό. “Όταν επιτύχουμε τον στόχο μας για μείωση κατά 90% του πλαστικού στον ωκεανό, το έργο μας θα έχει ολοκληρωθεί” σημειώνουν.

Διαφήμιση