Αρχική Περιβάλλον Τα καλοκαίρια μπορεί να διαρκούν σχεδόν το μισό έτος έως το 2100

Τα καλοκαίρια μπορεί να διαρκούν σχεδόν το μισό έτος έως το 2100

0
ξηρασία - καλοκαίρια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η συρρίκνωση των εποχών πιθανόν να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη γεωργία, την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Χωρίς προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τα καλοκαίρια που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες μπορεί να γίνουν το νέο φυσιολογικό μέχρι το 2100 στο Βόρειο Ημισφαίριο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αλλαγή αυτή θα είχε πιθανώς εκτεταμένες επιπτώσεις στη γεωργία, την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Στη δεκαετία του 1950 στο βόρειο ημισφαίριο, οι τέσσερις εποχές έφτασαν σε ένα προβλέψιμο και αρκετά ομοιόμορφο μοτίβο. Αλλά η κλιματική αλλαγή οδηγεί τώρα σε δραματικές και ακανόνιστες αλλαγές στο μήκος και τις ημερομηνίες έναρξης των εποχών, οι οποίες ενδέχεται να γίνουν πιο ακραίες στο μέλλον.

«Τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο ζεστά ενώ οι χειμώνες μικρότεροι και θερμότεροι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Yuping Guan, φυσικός ωκεανογράφος στο State Key Laboratory of Tropical Oceanography, South China Sea Institute of Oceanology, Chinese Academy of Sciences.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιστορικά καθημερινά δεδομένα για το κλίμα από το 1952 έως το 2011 για να μετρήσουν τις αλλαγές στο μήκος και την έναρξη των τεσσάρων εποχών στο Βόρειο Ημισφαίριο. Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε καθιερωμένα μοντέλα κλιματικής αλλαγής για να προβλέψει πώς θα αλλάξουν οι εποχές στο μέλλον.

Η Μεσόγειος μία από τις δυο περιοχές με τις μεγαλύτερες εποχικές αλλαγές

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, το καλοκαίρι αυξήθηκε από 78 σε 95 ημέρες μεταξύ 1952 και 2011, ενώ ο χειμώνας συρρικνώθηκε από 76 σε 73 ημέρες. Η άνοιξη και το φθινόπωρο συρρικνώθηκαν επίσης από 124 έως 115 ημέρες και 87 έως 82 ημέρες, αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, η άνοιξη και το καλοκαίρι άρχισαν νωρίτερα, ενώ το φθινόπωρο και ο χειμώνας άρχισαν αργότερα. Η περιοχή της Μεσογείου και το Θιβετιανό Οροπέδιο γνώρισαν τις μεγαλύτερες αλλαγές στους εποχικούς κύκλους τους.

Εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν χωρίς καμία προσπάθεια για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, οι ερευνητές προβλέπουν ότι μέχρι το 2100, ο χειμώνας θα διαρκέσει λιγότερο από δύο μήνες και οι μεταβατικές εποχές της άνοιξης και του φθινοπώρου θα συρρικνωθούν περαιτέρω.

«Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι οι μεταβαλλόμενες εποχές προκαλούν σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία», δήλωσε ο Guan. Για παράδειγμα, τα πουλιά αλλάζουν τα μοτίβα μετανάστευσης τους και τα φυτά αναπτύσσονται και ανθίζουν σε διαφορετικούς χρόνους. Αυτές οι φαινολογικές αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν ασυμφωνίες μεταξύ των ζώων και των πηγών τροφής τους, διαταράσσοντας τις οικολογικές κοινότητες.

Οι εποχιακές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταστροφές στη γεωργία, ειδικά όταν εκδηλώνονται χιονοθύελλες αργοπορημένα μέσα στην άνοιξη βλάπτοντας τα νεαρά φυτά.

Φτάνοντας στα άκρα

Αυτή η αλλαγή στις εποχές μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο Congwen Zhu, ερευνητής μουσώνων στο State Key Laboratory of Severe Weather and Institute of Climate System, Chinese Academy of Meteorological Sciences, Πεκίνο, ο οποίος δε συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Ένα θερμότερο και μακρύτερο καλοκαίρι θα διακατέχεται από συχνότερα και εντονότερα επεισόδια υψηλής θερμοκρασίας – καύσωνα και πυρκαγιών», δήλωσε ο Zhu. Επιπλέον, οι θερμότεροι, πιο σύντομοι χειμώνες μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια που οδηγεί σε ψυχρές εξάρσεις και χειμωνιάτικες καταιγίδες, όπως και οι πρόσφατες χιονοθύελλες στο Τέξας και το Ισραήλ, είπε.

«Αυτό είναι ένα καλό συνολικό σημείο εκκίνησης για την κατανόηση των επιπτώσεων της εποχιακής αλλαγής», δήλωσε ο Scott Sheridan, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Kent, ο οποίος δε συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια μέση αύξηση θερμοκρασίας 2 ή 5 βαθμών, είπε, αλλά «νομίζω ότι η συνειδητοποίηση ότι αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν δυνητικά δραματικές αλλαγές στις εποχές έχει πιθανώς πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πώς αντιλαμβανόμαστε τι κάνει η κλιματική αλλαγή».

Πηγή: HellenicWeather.com

Διαφήμιση