Αρχική Διάστημα Συνθήκη για το Διάστημα: 10 Οκτωβρίου 1967 – Ανάγκη επικαιροποίησής της

Συνθήκη για το Διάστημα: 10 Οκτωβρίου 1967 – Ανάγκη επικαιροποίησής της

0
un
Διαφήμιση

Συνταξη: ecozen.gr

Στις 10 Οκτωβρίου 1967, επικυρώθηκε η διεθνής Συνθήκη για το Διάστημα (OST) . Αυτή η συνθήκη καθιέρωσε ένα σύνολο κανόνων που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές χώρες μπορούν να εξερευνήσουν και να χρησιμοποιήσουν το διάστημα. Σήμερα, περισσότερο από μισό αιώνα μετά, καλούμαστε να εξετάσουμε τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, αλλά και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στο μεταξύ.

Η συνθήκη ΟST

Η συνθήκη υπαγορεύει ότι κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει έδαφος στο διάστημα και ότι τα άλλα ουράνια σώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται “αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς”. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν επικυρώσει τη συνθήκη σήμερα. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει “η εξερεύνηση και η χρήση του διαστήματος θα πραγματοποιηθεί προς όφελος και προς το συμφέρον όλων των χωρών και θα είναι κτήμα όλης της ανθρωπότητας”.

Αναγκαία επικαιροποίηση

Πρόκειται για μια πολυμερή συνθήκη, η οποία θεσπίζει τους βασικούς κανόνες που ρυθμίζουν την εξερεύνηση και τη χρήση του διαστήματος. 

Ενώ οι θεμελιώδεις αρχές που ορίζονται στη συνθήκη είναι ζωτικής σημασίας για την ειρηνική και εύτακτη χρήση του διαστήματος, επιτάσσεται όπως σημειώνουν οι ειδικοί την επικαιροποίησή της.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνολογίας που σχετίζεται με το διάστημα, επιτρέπει δραστηριότητες πολύ πέρα ​​από τον προβληματισμό που ετέθη πριν 54 χρόνια και συνθέτει το πνεύμα της συνθήκης. Ορισμένες δραστηριότητες στο διάστημα μπορεί να πέσουν ανάμεσα στις ρωγμές.

Η συνθήκη έχει (μέχρι σήμερα) δημιουργήσει με επιτυχία ένα περιβάλλον που έχει αποτρέψει τον πόλεμο στο διάστημα. Οι δεσμευτικές διατάξεις του δεν είναι μόνο νομικά αμυντικές, αλλά έχουν επίσης ενισχύσει ιστορικά μια συντριπτική πολιτική δυναμική αποχής από την εμφανή στρατιωτική δράση στο διάστημα.

Ωστόσο, η συνθήκη εκφράζεται σε ευρείες δηλώσεις αρχών, όπως πχ. ότι η εξερεύνηση και η χρήση του διαστήματος “θα είναι η κτήμα όλης της ανθρωπότητας”. Αυτό ήταν απαραίτητο στο συγκεκριμένο γεωπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε. Οι γενικές δηλώσεις αρχών ήταν αρκετές για να ρυθμίσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών που εκτείνονται στο διάστημα κατά τις πρώτες δεκαετίες της εξερεύνησης και της χρήσης του διαστήματος, ενώ επέτρεπαν κάποια ευελιξία στα ίδια αυτά τα κράτη.

Ωστόσο, καθώς ο χώρος έχει γίνει πιο προσβάσιμος και εμπορευματοποιημένος, αυτές οι γενικές  δηλώσεις είναι μεν ακόμα απαραίτητες, αλλά δεν επαρκούν πλέον. Πρέπει να συμπληρωθούν – όχι να αντικατασταθούν.

Υπαρξιακές προκλήσεις

Η δημιουργία εργαλείων που αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες και προβλέψιμες μελλοντικές προκλήσεις στην παγκόσμια διακυβέρνηση του διαστήματος δεν θα είναι εύκολη. Οι προκλήσεις δεν είναι απλώς μεγάλες, είναι υπαρξιακές.

Ο Stephen Hawking είχε προτείνει  ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να γίνει ένα διαπλανητικό είδος για να ξεφύγει από την κλιματική αλλαγή σε αυτόν τον πλανήτη, η οποία απειλεί να κάνει το περιβάλλον της Γης όλο και πιο ασύμβατο με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι η μόνη απειλή – μια πρόσκρουση αστεροειδών θα μπορούσε να εξαφανίσει το είδος μας. Μία ηλιακή έκρηξη, σύνηθες φαινόμενο  στη ζωή του ήλιου μας θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά δορυφόρους και επίγεια ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά δίκτυα. Δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό. θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε κάτι για τα ανθρώπινα διαστημικά συντρίμμια , τα οποία μπορεί να κάνουν τις πολύτιμες τροχιές της Γης άχρηστες για τις επόμενες χιλιετίες.

Ποιος όμως θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα συντρίμμια του διαστήματος και πώς; Ποιοι νόμοι πρέπει να ισχύουν για τους ανθρώπους που ζουν σε άλλο πλανήτη; Ποιος έχει τη νομική εξουσία να λάβει έγκαιρα μέτρα για την εκτροπή ενός αστεροειδή για λογαριασμό ολόκληρου του πλανήτη;

Διαφήμιση