Αρχική Special Topics Στο Pegasus Project το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia 2021

Στο Pegasus Project το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia 2021

0
dafneCaruana
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana απονεμήθηκε  φέτος στους δημοσιογράφους που εργάστηκαν για το Pegasus Project που συντονίστηκε από το Forbidden Stories Consortium .

Αφορά στην αποκλειστική διαρροή τουλάχιστον 50.000 αρχείων αριθμών τηλεφώνου, η οποία αποκαλύπτει πως το spyware της NSO Group χρησιμοποιήθηκε ευρέως για να κατασκοπεύσει δημοσιογράφους, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και αρχηγούς κρατών.

Χαρακτηρίστηκε ως το νέο παγκόσμιο όπλο για τη φίμωση των δημοσιογράφων. Αποδεικνύει πως η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί με πολύ εύκολο τρόπο να καταχραστεί στα χέρια της εξουσίας και να γίνει όπλο ελέγχου. Οι αποκαλύψεις που ήρθαν εν μέσω των εξελίξεων της πανδημίας και της μονοπώλησης σε μεγάλο βαθμό της ειδησεογραφίας από αυτήν, δεν επέτρεψαν να δοθεί η δέουσα προσοχή από το κοινό για τις διαστάσεις αυτής της αποκάλυψης. Η πρόσφατη βράβευση (και) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Pegasus Project αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία ώστε να συνειδητοποιήσουμε το πόσο απροστάτευτοι είμαστε σε μία κοινωνία απόλυτου ελέγχου.

pegasus project

Pegasus Project

Μια άνευ προηγουμένου διαρροή περισσότερων από 50.000 αριθμών τηλεφώνου επιλέχθηκαν για παρακολούθηση από τους πελάτες της ισραηλινής εταιρείας NSO Group. Δείχνει πώς η τεχνολογία υφίσταται συστηματική κατάχρηση εδώ και χρόνια. Η κοινοπραξία των Forbidden stories και η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψαν τα αρχεία αριθμών τηλεφώνου που επιλέχθηκαν από πελάτες της NSO σε περισσότερες από 50 χώρες από το 2016.

Για το Pegasus Project συνεργάστηκαν περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης σε 10 χώρες οι οποίοισυντονίστηκαν από το Forbidden Stories με την τεχνική υποστήριξη του Εργαστηρίου Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας. Εξέτασαν αυτά τα αρχεία αριθμών τηλεφώνου και κατέληξαν στο συμπέρασμα: όπλο επιτήρησης, τα οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να έχει τόσο ευρεία χρήση.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν έδειξαν ότι τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι επελέγησαν ως στόχοι, σε χώρες όπως η Ινδία, το Μεξικό, η Ουγγαρία, το Μαρόκο και η Γαλλία, μεταξύ άλλων. Οι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν επίσης υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, δικηγόρους, γιατρούς, ηγέτες συνδικάτων, διπλωμάτες, πολιτικούς και αρκετούς αρχηγούς κρατών.

Forbidden Stories

H Forbidden Stories (Απαγορευμένες Ιστορίες) αποτελεί ένα consortium δημοσιογράφων, των οποίων η αποστολή είναι να συνεχίσουν τις έρευνες για δολοφονημένους, φυλακισμένους ή απειλούμενους δημοσιογράφους.

Από την ίδρυσή του το 2017, οι Απαγορευμένες Ιστορίες και οι συνεργάτες της έχουν συνεχίσει το έργο της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια, αλλά και δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν για τις έρευνές τους σε περιβαλλοντικά εγκλήματα ή μεξικανικά καρτέλ.

Με περισσότερους από 30 συνεργαζόμενους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο και σχεδόν 100 δημοσιογράφους, το Forbidden Stories βασίζεται σε ένα δίκτυο που πιστεύει ακράδαντα στη συνεργατική δημοσιογραφία. Για το έργο του, το Forbidden Stories έχει κερδίσει διάσημα βραβεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Βραβείου Τύπου και του Βραβείου Georges Polk και από την περασμένη Πέμπτη το βραβείο Daphne Caruana από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το βραβείο Daphne Caruana

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.

Από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από τις 27 χώρες της ΕΕ υπέβαλαν τις ιστορίες των μέσων ενημέρωσης σε μια ομάδα κριτών.

Prize dafne1

Εκπρόσωπος των 29 μελών της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), Anthony Bellanger, έδωσε το χρηματικό έπαθλο των 20.000 EUR στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας, Sandrine Rigaud και Laurent Richard.

prize dafne

Το βραβείο απονέμεται σε ετήσια βάση (στις 16 Οκτωβρίου, ημερομηνία δολοφονίας της Daphne Caruana Galizia) σε  δημοσιογραφία που προωθεί ή υπερασπίζεται τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, ο κανόνας του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βραβείο άνοιξε σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και ομάδες επαγγελματιών δημοσιογράφων οποιασδήποτε εθνικότητας  σε εργασία τους που έχει δημοσιευτεί ή μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν σε ένα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να υποστηρίξει και να αναδείξει τη σημασία της επαγγελματικής δημοσιογραφίας στη διαφύλαξη της ελευθερίας, της ισότητας και των ευκαιριών.

Ποια ήταν η Daphne Caruana Galizia;

Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, blogger και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς. με έρευνές της κατήγγειλε τη διαφθορά, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση ιθαγένειας και τους δεσμούς της κυβέρνησης της Μάλτας με τα Panama papers. Απειλήθηκε για τη δράση της και δολοφονήθηκε  στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Η κατακραυγή για τον χειρισμό των ερευνών της δολοφονίας από τις αρχές οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Joseph Muscat. Επικριτικοί για τις αποτυχίες στην έρευνα, τον Δεκέμβριο του 2019, οι ευρωβουλευτές  κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση .

Στις 28 Απριλίου , δημοσιεύτηκε η έκθεση «Πλατφόρμα για την προώθηση της δημοσιογραφικής προστασίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Απαριθμεί 201 σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης το 2020. Ο αριθμός αυτός σημειώνει αύξηση 40% από το 2019 και είναι ο υψηλότερος αριθμός από την ίδρυση της πλατφόρμας το 2014. Ένας αριθμός ρεκόρ προειδοποιήσεων αφορούσε σωματική επίθεση (52 περιπτώσεις) και παρενόχληση ή εκφοβισμό (70 περιπτώσεις).

Διαφήμιση