Αρχική Ειδήσεις Στην Αθήνα το απόγευμα η Άγγελα Μέρκελ, τελευταία φορά ως καγκελάριος

Στην Αθήνα το απόγευμα η Άγγελα Μέρκελ, τελευταία φορά ως καγκελάριος

0
merkel
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και αύριο η Άγγελα Μέρκελ, για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κα Μέρκελ θα γίνει αύριο στις 10.30 το πρωί, δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στις 11.00 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική συνεργασία, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, όπως και το προσφυγικό.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις, με το ενδιαφέρον να περιστρέφεται γύρω από τον πολιτικό απολογισμό της Γερμανίδας Καγκελάριου μετά από 16 χρόνια παραμονής της στο τιμόνι της Γερμανίας.

Επίλογος μιας πολυκύμαντης σχέσης

Η σχέση της καγκελαρίου με την Ευρώπη περνάει, αναπόφευκτα, μέσα από την πολιτική της για την Ελλάδα. Και αυτή, μέχρις ότου εξομαλυνθεί, υπήρξε επώδυνη, άνιση, γεμάτη αγκάθια, αμηχανία, κυνισμό.

«Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι τα περασμένα, αλλά πολύ δύσκολα χρόνια με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μπορεί πλέον να θεωρηθούν ότι τελειώνουν ως λίγο-πολύ με επιτυχία»,σημείωσε ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος, Αλέξανδρος Κρητικός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) σε συνέντευξή του στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (RedaktionsNetzwerk Deutschland /RND).

«Στην σημερινή κυβέρνηση, η Μέρκελ συνάντησε μια φιλική ατμόσφαιρα συνεργασίας που μετά από όλα αυτά τα ταραγμένα χρόνια σηματοδοτεί επιτέλους και πάλι ομαλότητα. Αυτό οφείλεται στα κοινά μελλοντικά σχέδια και των δύο χωρών», τόνισε.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στο τέλος της θητείας της καγκελαρίου Μέρκελ, αρκετές γερμανικές εταιρείες ανακοίνωσαν επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η RWE και η Volkswagen. Είμαι πεπεισμένος, σημείωνε ο κ. Κρητικός, ότι: «Με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, η Μέρκελ θα προσπαθήσει (κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα) να επεκτείνει περαιτέρω την οικονομική συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι «Κορυφαίο θέμα στο μέλλον θα είναι η ανάπτυξη των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την Ελλάδα. Επιπλέον, οι επενδύσεις στον κλάδο της πηροφορικής θα πρέπει να αυξηθούν. Η χώρα θέλει να γίνει πιο ανεξάρτητη από τον τουρισμό».

«Η περαιτέρω ελπίδα μου είναι ότι η κ. Μέρκελ θα επισημάνει επίσης ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να προωθηθούν ώστε η χώρα να γίνει πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

Απόψε η Άγγελα Μέρκελ φθάνει στην Αθήνα για τελευταία φορά ως καγκελάριος, σε μια από τις ενδεχομένως δυσκολότερες στάσεις της… αποχαιρετιστήριας περιοδείας της. Από προχθές, είναι πλέον υπηρεσιακή. Περιμένει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης για να «συνταξιοδοτηθεί» και επισήμως. Κανείς ωστόσο δεν πιστεύει ότι η επίσκεψή της θα είναι χαμηλής πολιτικής σημασίας, ή ότι η ατζέντα θα περιοριστεί σε απολογισμούς ή αποχαιρετισμούς.

Στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, αναμένεται να συζητηθούν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη. Το μεταναστευτικό, αλλά και ενεργειακά ζητήματα, όπως η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

 

 

 

Διαφήμιση