Αρχική Περιβάλλον Σε λιγότερο από μια δεκαετία χάθηκε το 14% των κοραλλιών του πλανήτη

Σε λιγότερο από μια δεκαετία χάθηκε το 14% των κοραλλιών του πλανήτη

0
κοραλλιογενής ύφαλος - κοραλλιών
Εικόνα: UNSPLASH/Francesco Ungaro
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Περίπου το 14% των κοραλλιών στον κόσμο έχει χαθεί σε λιγότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με μια μελέτη για την υγεία των κοραλλιογενών υφάλων.

Στη μεγαλύτερη ανάλυση της υγείας των κοραλλιογενών υφάλων που έγινε ποτέ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 2009 και 2018 ο κόσμος έχασε περίπου 11.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοραλλιών, το οποίο ισοδυναμεί με περισσότερα από όλα τα ζωντανά κοράλλια στην Αυστραλία.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο Παρακολούθησης Κοραλλιογενών Υφάλων, διαπίστωσε ότι τα φύκια υφάλων, τα οποία αναπτύσσονται μόνο όταν τα κοράλλια βρίσκονται υπό πίεση, αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ 2010 και 2019.

κοραλλιογενής ύφαλος
Εικόνα: UNSPLASH/Q.U.I

Η έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 300 επιστήμονες από 73 χώρες σε 40 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων ατομικών παρατηρήσεων.

Μια μαζική λεύκανση οδήγησε στην απώλεια του 8% των κοραλλιών του πλανήτη

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε 10 περιοχές με κοραλλιογενείς υφάλους, έδειξε ότι τα φαινόμενα λεύκανσης των κοραλλιών που προκλήθηκαν από τις αυξημένες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας πίσω από την απώλεια των κοραλλιών. Διαπιστώθηκε ότι μια τέτοια μαζική λεύκανση το 1998 οδήγησε στην απώλεια του 8% των κοραλλιών του πλανήτη, ή περίπου 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να παρατηρείται στον Ινδικό Ωκεανό, την Ιαπωνία και την Καραϊβική.

Οι ειδικοί είπαν ότι η πτώση της τελευταίας δεκαετίας ήρθε εν μέσω συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Ζήτησαν επείγουσα δράση και είπαν ότι η κατάρρευση του κλίματος ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τους υφάλους του κόσμου.

Ωστόσο, η έκθεση προσφέρει επίσης σημάδια ελπίδας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παρά τις πιέσεις που υπέστησαν οι ύφαλοι, πολλοί παρέμειναν ανθεκτικοί και είχαν τη δυνατότητα να ανακάμψουν υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ιδιαίτερα εάν ληφθούν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

κοραλλιογενής ύφαλος
Εικόνα: UNSPLASH/David Clode

«Τα νέα είναι ανάμεικτα», δήλωσε ο Paul Hardisty, διευθύνων σύμβουλος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης. «Υπάρχουν σαφώς ανησυχητικές τάσεις για απώλεια των κοραλλιών και μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτές θα συνεχιστούν καθώς η υπερθέρμανση επιμένει. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι ύφαλοι έχουν δείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να επανέλθουν, κάτι που προσφέρει ελπίδα για τη μελλοντική ανάκαμψη των εκφυλισμένων υφάλων».

Ο μεγαλύτερος εχθρός των κοραλλιών η υπερθέρμανση του πλανήτη

«Ένα σαφές μήνυμα από τη μελέτη είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους υφάλους του κόσμου και όλοι πρέπει να κάνουμε το ρόλο μας περιορίζοντας επειγόντως τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και μετριάζοντας τις τοπικές πιέσεις».

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι καλύπτουν μόλις το 0,2% του βυθού του ωκεανού, αλλά φιλοξενούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο όλων των θαλάσσιων ειδών. Παρέχουν έναν ζωτικό βιότοπο, καθώς και μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, φαρμάκων, τροφίμων και θέσεων εργασίας, καθώς και προστασία από καταιγίδες και διάβρωση του εδάφους για εκατομμύρια ανθρώπους.

κοραλλιογενής ύφαλος - ψάρια
Εικόνα: UNSPLASH/Nariman Mesharrafa

Ενώ την τελευταία δεκαετία οι εκδηλώσεις μαζικής λεύκανσης ήταν ιδιαίτερα συχνές, δεν υπήρχε χρόνος για τα κοράλλια να επανέλθουν, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάποια αναπτέρωση το 2019, όταν οι ύφαλοι ανέκτησαν το 2% της κάλυψης από κοράλλια. Αυτό, λένε, δημιουργεί την ελπίδα ότι εάν οι παράγοντες που ασκούν πίεση στα οικοσυστήματα των υφάλων μειωθούν, τότε υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης μέσα σε μια δεκαετία σε επίπεδο πριν από αυτό του 1998.

Άλλες πιέσεις στα κοράλλια προέρχονται από την υπεραλίευση, τη μη βιώσιμη ανάπτυξη στις ακτές και τη μείωση της ποιότητας του νερού.

Τα τελευταία ευρήματα προκύπτουν από μια άλλη ανάλυση του περασμένου μήνα, η οποία αποκάλυψε ότι η κάλυψη των κοραλλιογενών υφάλων έχει μειωθεί στο μισό από τη δεκαετία του 1950.

κοραλλιογενής ύφαλος - κοραλλιών
Εικόνα: UNSPLASH/Francesco Ungaro
Διαφήμιση