Αρχική Διάστημα Προστασία της Γης από τις διαστημικές καταιγίδες

Προστασία της Γης από τις διαστημικές καταιγίδες

0
Διάστημα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η μοντελοποίηση του καιρού του διαστήματος και η πρόγνωση του εξελίσσονται συνεχώς.
«Υπάρχουν μόνο δύο φυσικές καταστροφές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρο τον κόσμο», σύμφωνα με τον Gabor Toth, καθηγητή Κλιματικών και Διαστημικών Επιστημών και Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Το ένα είναι πανδημία και το άλλο είναι ο ακραίος διαστημικός καιρός».

Το τελευταίο μεγάλο διαστημικό καιρικό φαινόμενο χτύπησε τη Γη το 1859. Μικρότερα, αλλά ακόμα σημαντικά, διαστημικά καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν τακτικά. Οι ηλιακές καταιγίδες, διαταράσσουν τα παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης, προκαλούν μετατοπίσεις στο εύρος του Aurora Borealis και αυξάνουν τον κίνδυνο ακτινοβολίας σε αστροναύτες ή επιβάτες σε αεροπλάνα που διασχίζουν τους πόλους.

«Έχουμε όλα αυτά τα τεχνολογικά περιουσιακά στοιχεία που κινδυνεύουν», δήλωσε ο Toth. «Αν συνέβαινε ξανά ένα ακραίο γεγονός όπως αυτό του 1859, θα κατέστρεφε εντελώς το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τα συστήματα δορυφόρων και επικοινωνιών – το στοίχημα είναι πολύ μεγαλύτερο».

Με την παρακίνηση του National Space Weather Strategy and Plan Action and the National Strategic Computing Initiative του Λευκού Οίκου, το 2020 το National Science Foundation (NSF) και η NASA δημιούργησαν το πρόγραμμα Διαστημικός καιρός με ποσοτικές αβεβαιότητες (SWQU). Συγκεντρώνει ερευνητικές ομάδες από διαφόρους επιστημονικούς κλάδους για να φέρει την τελευταία στατιστική ανάλυση και υπολογιστικές μεθόδους υψηλής απόδοσης στον τομέα της διαστημικής μοντελοποίησης καιρού.

Συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της τεχνολογίας

Ο Toth βοήθησε στην ανάπτυξη του σημερινού μοντέλου πρόβλεψης καιρού στο διάστημα, το οποίο χρησιμοποιείται για επιχειρησιακές προβλέψεις από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Στις 3 Φεβρουαρίου 2021, η NOAA άρχισε να χρησιμοποιεί το Geospace Model Version 2.0, το οποίο αποτελεί μέρος του πλαισίου διαμόρφωσης καιρού του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, για να προβλέψει γεωμαγνητικές διαταραχές.

«Βελτιώνουμε συνεχώς τα μοντέλα μας», είπε ο Toth. Το νέο μοντέλο αντικαθιστά την έκδοση 1.5 που ήταν σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2017. «Η κύρια αλλαγή στην έκδοση 2 ήταν η βελτίωση του αριθμητικού πλέγματος στη μαγνητόσφαιρα, αρκετές βελτιώσεις στους αλγόριθμους και μια επαναβαθμονόμηση των εμπειρικών παραμέτρων».

Το μοντέλο Geospace προβλέπει μαγνητικές διαταραχές στο έδαφος που προκύπτουν από τις γεωδιαστημικές αλληλεπιδράσεις με τον ηλιακό άνεμο. Τέτοιες μαγνητικές διαταραχές προκαλούν ένα γεωηλεκτρικό πεδίο που μπορεί να βλάψει ηλεκτρικούς αγωγούς μεγάλης κλίμακας, όπως το ηλεκτρικό δίκτυο.

Όσο προηγμένο και αν είναι το Geospace Model, προς το παρόν παρέχει προειδοποίησες περίπου 30 λεπτά πριν την ηλιακή καταιγίδα. Η ομάδα του Toth είναι μία από τις πολλές ομάδες που εργάζονται για να αυξήσουν το χρόνο προειδοποίησης σε μία έως και τρεις ημέρες πριν. Αυτό θα επιτευχθεί στο κοντινό μέλλον με την περαιτέρω βελτίωση των υπολογιστικών συστημάτων και των αλγόριθμων.

Πηγή: HellenicWeather.com

Διαφήμιση