Αρχική Ειδήσεις Ο Ερντογάν πήρε πίσω την απέλαση μετά από δήλωση δυτικών πρεσβευτών

Ο Ερντογάν πήρε πίσω την απέλαση μετά από δήλωση δυτικών πρεσβευτών

0
erdogan
Διαφήμιση

Σύνταξη:ecozen.gr

Διέξοδο στην κρίση που δημιουργήθηκε με το θέμα της απέλασης δέκα δυτικών πρεσβευτών από την Τουρκία που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Οσμάν Καβάλα, δόθηκε μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το περιεχόμενο δήλωσης των δυτικών πρέσβεων, τους οποίους είχε απειλήσει με απέλαση.

Το tweet των πρεσβειών

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, ανήρτησαν στο Twitter δήλωση ότι παραμένουν δεσμευμένες στις προβλέψεις του 41ου άρθρου της Σύμβασης της Βιέννης. Τη δήλωση υιοθέτησαν αργότερα, κάνοντας re-tweet, οι πρεσβείες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.

Το 41ο άρθρο της -υπογραφείσης το 1961 στη Βιέννη- Σύμβασης του ΟΗΕ για τις Διπλωματικές Σχέσεις, περιλαμβάνει τρία εδάφια. Το πρώτο από αυτά διατυπώνει την υποχρέωση του διπλωματικού προσωπικού να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής, καθώς και το καθήκον τους να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους.

canada tweer

tweet Holland

tweet

Ερντογάν: έκαναν ένα βήμα πίσω

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών, έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

Το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι διέταξε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα, του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος κρατείται με την κατηγορία ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις και εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση», υποστήριξε ο Ερντογάν, αλλά «να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας «δεν παίρνει εντολές από κανέναν», επέμεινε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

Διαφήμιση