Αρχική Καταστροφές Νέος σεισμός στο Αρκαλοχώρι – Δύσκολες ώρες για τους πληγέντες

Νέος σεισμός στο Αρκαλοχώρι – Δύσκολες ώρες για τους πληγέντες

0
σεισμός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου. Το απόγευμα νέος σεισμός 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε. Και ενώ η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, οι πληγέντες από τον σεισμό έχουν να αντιμετωπίσουν και το κρύο.

Νέος σεισμός

Αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη μετά τα 5,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας που άφησαν πίσω τους έναν νεκρό και τεράστιες ζημιές. Ειδικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής και συγκεκριμένα στις 18:34 σημειώθηκε νέος σεισμός, μεγέθους 3,9 βαθμών.

Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, είχε εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται επτά χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου, το οποίο έχει πληγεί σοβαρά.

Αύριο φτάνουν 30 οικίσκοι

Η θερμοκρασία τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει πτώση και η αγωνία όλων εντείνεται. Οι πρώτοι 30 οικίσκοι για την στέγαση των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου, φτάνουν μόλις αύριο, 2 Οκτωβρίου. Οι πληγέντες περνούν δύσκολες βραδιές στις σκηνές ή στα αυτοκίνητά τους. Εκτός από τη συνεχή μετασεισμική δραστηριότητα, έχουν να αντιμετωπίσουν και το κρύο.

Οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν πολλούς  να αναζητήσουν προσωρινή στέγη εκτός των σκηνών που έχουν στηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, όπου τη νύχτα έμειναν 180 άτομα, 100 λιγότερα από τα πρώτα 24ωρα, όπως αναφέρει η ertnews.

Τοπικοί φορείς και κυβερνητικά στελέχη λένε πως υπάρχει άρνηση των περισσότερων κατοίκων να μετακινηθούν μακριά από τα χωριά τους, σε σπίτια του προγράμματος “Εστία” ή σε ξενοδοχεία, προσανατολίζονται στη λύση της τοποθέτησης οικίσκων.

Στο μεταξύ,  προετοιμάζονται πυρετωδώς οι χώροι στους οποίους θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι. Σε αυτούς τους  υπολογίζεται ότι θα στεγαστούν περί τους 100-120 σεισμοπαθείς.

Μεγάλες οι ανάγκες καταγράφονται και για σχολική στέγη, καθώς πολλά από τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες ή έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Αυτοψίες: περισσότερες από 1.700 κατοικίες κρίθηκαν μη κατοικήσιμες

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 3.172 κτίρια:

Από αυτές 2.613 αφορούσαν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.784 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 161 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 106.  Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 104 από τις 190 αυτοψίες, ενώ σε 208 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 184 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Διαφήμιση