Αρχική Διάστημα Νέο διαστημικό τηλεσκόπιο θα μελετήσει το γαλαξία μας

Νέο διαστημικό τηλεσκόπιο θα μελετήσει το γαλαξία μας

0
nasa
Το φασματόμετρο Compton and Imager (COSI) θα μελετήσει τις εκπομπές ακτίνων γάμμα στον γαλαξία χρησιμοποιώντας ένα διαστημόπλοιο σε χαμηλή τροχιά της Γης. εικόνα:: UC Berkel
Διαφήμιση

NASA ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο που θα έχει ως αποστολή την μελέτη του γαλαξία μας. Το Compton Spectrometer and Imager (COSI) θα αναζητήσει τα χημικά συστατικά που αποτελούν τα δομικά υλικά σχηματισμού του γαλαξία μας. Επίσης θα προσφέρει νέα στοιχεία για τις διεργασίες γέννησης και θανάτου των άστρων. Το αρχικό κόστος κατασκευής του COSI είναι 145 εκατ. δολάρια. Το COSI, με επικεφαλής τον John Tomsick στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έχει προγραμματιστεί να  εκτοξευτεί το 2025.

Ακτίνες γάμα

Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο θα μπορεί να μελετά τις ακτίνες γάμα από ραδιενεργά άτομα που παράγονται όταν από τις εκρήξεις των άστρων.

Η μελέτη αυτή μπορεί να αποκαλύψει τα σημεία του γαλαξία που σχηματίζονται διάφορα χημικά στοιχεία.  Το τηλεσκόπιο αναμένεται να προσφέρει επίσης νέα στοιχεία για τα ποζιτρόνια, τα υποατομικά σωματίδια που έχουν την ίδια μάζα με τα ηλεκτρόνια αλλά αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο.

Το COSI έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει μαλακές ακτίνες γάμμα, με εντάσεις μεταξύ 0,2 και 5 εκατομμυρίων ηλεκτρονίων βολτ. Αυτές οι μετρήσεις έχουν σχεδιαστεί για να μελετούν τις ακτίνες γάμα που παράγονται από τον αφανισμό των ποζιτρονίων, την αντιύλη έκδοση των ηλεκτρονίων, συμπεριλαμβανομένου του λόγου για τον οποίο αυτές οι εκπομπές συγκεντρώνονται γύρω από το κέντρο του γαλαξία. Θα διερευνηθεί επίσης η πυρηνοσύνθεση, ή ο σχηματισμός βαρύτερων στοιχείων, σε εκρήξεις σουπερνόβα.

«Για περισσότερα από 60 χρόνια η NASA σχεδιάζει μικρής κλίμακας άλλα έξυπνες αποστολές που τα αποτελέσματα τους συμπληρώνουν κενά που υπάρχουν σε διάφορους τομείς και αναζητούμε για αυτά τα κενά απαντήσεις» αναφέρει ο Thomas Zurbuchen, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA. «Το COSI θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση των χημικών στοιχείων στον δικό μας γαλαξία Γαλαξία, τα ίδια τα συστατικά που είναι κρίσιμα για τον σχηματισμό της ίδιας της Γης», πρόσθεσε.

Η επιλογή της COSI από τη NASA έρχεται καθώς η προηγούμενη αποστολή αστροφυσικής SMEX πλησιάζει στην εκτόξευση. Ο δορυφόρος Imaging ray-Polarimetry Explorer (IXPE) πρόκειται να εκτοξευτεί στις 9 Δεκεμβρίου σε ένα SpaceX Falcon 9 από τη Φλόριντα.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική, spacenews

Διαφήμιση