Αρχική Special Topics Νέφη “μάτι ταύρου” πάνω από το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα

Νέφη “μάτι ταύρου” πάνω από το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα

0
laPalma
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εντυπωσιακά σύννεφα “ματιού ταύρου” σχηματίζονται πάνω από την έκρηξη του ηφαιστείου Λα Πάλμα, όπως αποκαλύπτουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μοτίβο ομόκεντρων δακτυλίων σύννεφων, που μοιάζουν με μάτι ταύρου, που σχηματίστηκε από τη συνεχιζόμενη έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.

Το ηφαίστειο La Cumbre Vieja, εκρήγνυται από τις 19 Σεπτεμβρίου – για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, ανέφερε η Live Science . Η έκρηξη έχει αναγκάσει χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν καθώς τεράστιες ροές λάβας, που ήταν ορατές από το διάστημα , έκαψαν χωράφια, δρόμους και σπίτια στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Τώρα, οι δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν την 1η Οκτωβρίου από φασματομετρητή απεικόνισης μέτριας ανάλυσης (MODIS) στον δορυφόρο Aqua της NASA δείχνουν έναν περίεργο σχηματισμό νέφους πάνω από τη Λα Πάλμα. Το λοφίο έκρηξης του ηφαιστείου – ένα μείγμα τέφρας, καπνού, υδρατμών και άλλων ηφαιστειακών αερίων – και μια σπάνια ατμοσφαιρική διαταραχή οδήγησαν στο κυκλικό σχέδιο, σύμφωνα με το Earth Observatory της NASA .

Tι προκαλεί αυτούς τους περίεργους ομόκεντρους δακτυλίους;

Κανονικά, τα θερμά αέρια που εκλύονται στην κορυφή του ηφαιστείου ανεβαίνουν κατευθείαν στη στρατόσφαιρα – το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, το οποίο εκτείνεται από 6 έως 19 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Σχηματίζεται μια πανύψηλη στήλη σύννεφου και στάχτης.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ζεστός αέρας και τα αέρια ανεβαίνουν πάνω από τα ψυχρότερα και η θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα μειώνεται με το υψόμετρο, δημιουργώντας ένα είδος αόρατου ανελκυστήρα.

Αντιστροφή θερμοκρασίας

Ωστόσο, υπάρχει ένα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως αντιστροφή της θερμοκρασίας. Βάση αυτού ένα προσωρινό στρώμα θερμού αέρα λειτουργεί σαν καπάκι, παγιδεύοντας τα αέρια που εκλύονται από τη λειτουργία του ηφαιστείου στην τροπόσφαιρα – το πρώτο στρώμα της ατμόσφαιρας ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της Γης – σε υψόμετρο 3,3 μίλια ( 5,3 χλμ.) Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης, αυτό έβαλε το λοφίο προς τα έξω οριζόντια. Τα παγιδευμένα θερμά αέρια- λοφίο κατέληξαν να δημιουργούν ομόκεντρους δακτυλίους λόγω της φυσικής άμπωτης και της ροής στην ένταση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, η οποία δημιούργησε ένα είδος παλμού στις εκπομπές που εκπέμπει το ηφαίστειο.

Αυτή η μοναδική διαδικασία καταγράφηκε επίσης στην κάμερα από το Izaña Atmospheric Research Center, με βάση στην Τενερίφη (άλλο Κανάρια Νησί) και μπορεί να φανεί σε ένα μαγευτικό time-lapse βίντεο που μοιράστηκε στο Twitter.

Το επιστημονικό όνομα αυτού του τύπου ομόκεντρου σχηματισμού νέφους είναι  κύμα βαρύτητας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία . Ωστόσο, ο σχηματισμός δεν έχει καμία σχέση με τη βαρύτητα και είναι εντελώς ξεχωριστός από τις κυματισμούς του χωροχρόνου που ονομάζονται βαρυτικά κύματα.

Αν και οι ειδικοί αρχικά πίστευαν ότι η έκρηξη θα διαρκέσει μόνο λίγες ημέρες, η La Cumbre Vieja συνεχίζει να εκτοξεύει λάβα και αέρια.

ΠΗΓΗ: livescience

Διαφήμιση