Αρχική Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία 33 χωρών για εκπομπές μεθανίου

Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία 33 χωρών για εκπομπές μεθανίου

0
cow
Εικόνα:UNPLASH/Megumi Nachev
Διαφήμιση

Συνταξη: ecozen.gr

Εικοσιτέσσερις νέες χώρες εντάχθηκαν στην προσπάθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Το γεγονός αυτό δίνει νέα δυναμική καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την έναρξή της στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη αργότερα αυτόν τον μήνα , όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Η Νιγηρία, η Ιαπωνία και το Πακιστάν συγκαταλέγονται μεταξύ των 24 χωρών που υπογράφουν την Παγκόσμια Έκθεση για το Μεθάνιο, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ τον Σεπτέμβριο. Θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και των αποβλήτων που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών μεθανίου.

Οι εννέα αρχικοί εταίροι περιλαμβάνουν τη Βρετανία, την Ινδονησία και το Μεξικό, οι οποίες υπέγραψαν τη δέσμευση όταν ανακοινώθηκε στο Major Economies Forum τον περασμένο μήνα. Καλύπτει πλέον το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 30% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς θα παρουσιάσουν τους νέους εταίρους σε κοινή εκδήλωση αργότερα σήμερα. Θα ανακοινώσουν επίσης ότι περισσότεροι από 20 φιλανθρωπικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών με επικεφαλής τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και τον Μπιλ Γκέιτς, θα προσφέρουν άνω των 223 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξουν τις προσπάθειες για μείωση του μεθανίου

Διαφορετικό προφίλ των χωρών στην εκπομπή μεθανίου

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, οι χώρες αντιπροσωπεύουν μια σειρά διαφορετικών προφίλ εκπομπών μεθανίου. Για παράδειγμα, η κύρια πηγή εκπομπών μεθανίου από το Πακιστάν είναι η γεωργία, ενώ η κύρια πηγή της Ινδονησίας είναι τα απόβλητα.

Διάφορες χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αφρικανικών εθνών και νησιών όπως η Μικρονησία, έχουν επίσης υπογράψει τη δέσμευση.

Τις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με άλλους μεγάλους εκπομπούς μεθανίου της αναδυόμενης οικονομίας, όπως η Ινδία και η Κίνα, για να τους παροτρύνουν να ενταχθούν και να διασφαλίσουν ότι “η υποστήριξη συνεχίζεται”, είπε ο αξιωματούχος

Οι εκπομπές μεθανίου

Τo μεθάνιο είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου, και η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές από το 1879 μέχρι σήμερα.

Παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από οργανική ύλη που αποσυντίθεται σε ορυζώνες, στο πεπτικό σύστημα εκτρεφόμενων ζώων και σε χωματερές. Σημαντική ποσότητα απελευθερώνονται από τις υποδομές φυσικού αερίου, του οποίου βασικό συστατικό είναι το μεθάνιο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα προειδοποιούσε ότι «μεγάλες, γρήγορες και σταθερές μειώσεις» στις εκπομπές μεθανίου είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού. Η αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν νέους κανονισμούς για το μεθάνιο τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να παρουσιάσει νομοσχέδιο εντός του έτους.

ΠΗΓΗ: REUTERS

Διαφήμιση