Αρχική Περιβάλλον Γιατί κρυώνουμε περισσότερο στα πρώτα κρύα του έτους;

Γιατί κρυώνουμε περισσότερο στα πρώτα κρύα του έτους;

0
κρύο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αισθάνεσαι ότι κρυώνεις αφύσικα πολύ το πρώτο κρύο βράδυ της σεζόν; Δεν φταίει η χαμηλή θερμοκρασία ούτε σημαίνει ότι είσαι άρρωστος, απλώς πρόκειται για φυσιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα σου…

Μετά από μήνες καλοκαιρινών θερμοκρασιών, μπορεί να είναι σοκαριστικό να βγείτε έξω σε σχετικά ψυχρό καιρό και να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να επιστρέψετε μέσα για να πάρετε μία ζακέτα. Μπορεί να είναι ακόμα πιο σοκαριστικό όταν ελέγξετε τον καιρό μέσω μίας εφαρμογής και συνειδητοποιείτε ότι ο καιρός που μοιάζει τόσο χειμωνιάτικος είναι πολύ πιο ζεστός από ό,τι νομίζατε…

Μια μέρα 10 βαθμών Κελσίου το φθινόπωρο την αισθανόμαστε πολύ πιο ψυχρή από μια ημέρα 10 βαθμών Κελσίου την άνοιξη. Άρα, γιατί η θερμοκρασία έχει τόσο σχετική αίσθηση; Γιατί η πρώτη φθινοπωρινή μέρα του χρόνου είναι τόσο κρύα;

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.

Ποια είναι η εξήγηση

Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, το δέρμα του ανθρώπου ανταποκρίνεται γρήγορα και με ακρίβεια τόσο στις θερμές όσο και στις κρύες αλλαγές της θερμοκρασίας. Τα μικροσκοπικά αγγεία που ονομάζονται αρτηρίδια διαστέλλονται με την άνοδο  ή συστέλλονται με την πτώση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας για να βοηθήσουν στη διάχυση της θερμότητας ή στη διατήρησή της στο σώμα. Αυτοί οι μηχανισμοί επιτρέπουν στους ανθρώπους να επιτύχουν ακριβή εσωτερικό έλεγχο της θερμοκρασίας, αναφέρει το Penn State News.

«Είναι ένα μοναδικό ανθρώπινο σύστημα», είπε ο φυσιολόγος του Penn State, Larry Kenney, ο οποίος μελετά πώς το ανθρώπινο σώμα σε σχέση με της μεταβολές της θερμοκρασίας από το 1980.

Το καλοκαίρι, τα τριχοειδή μας αγγεία διαστέλλονται για πιο αποτελεσματική απώλεια θερμότητας. Το χειμώνα, συστέλλονται για να προστατεύσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας. Όταν ξαφνικά κρυώσει ο καιρός, το σώμα μας δεν έχει προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή, οπότε το κρύο είναι ένα σοκ για το σύστημα.

«Το σώμα μπορεί επίσης να συνηθίσει στο κρύο», εξήγησε στο AccuWeather ο Daniel J. Vecellio, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Κέντρο Υγιεινής Γήρανσης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αυτό το φαινόμενο εξοικείωσης μπορεί να συμβεί γρήγορα, αλλά σίγουρα όχι μόνο μετά την πρώτη κρύα μέρα του έτους ή τις πρώτες δύο κρύες μέρες, γι’ αυτό η πρώτη κρύα μέρα είναι σχετικά χειρότερη από τις επόμενες κατά την αρχική κρύα του φθινοπώρου ή χειμώνα».

Τι συμβαίνει την άνοιξη

Αυτή η διαδικασία λειτουργεί και αντίστροφα. Την άνοιξη, η πρώτη ηλιόλουστη μέρα με θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου στους ανθρώπους φαίνεται ζεστή και καλοκαιρινή, με αποτέλεσμα  να συρρέουν συχνά σε εξωτερικούς χώρους με σορτς και μπλουζάκια.

penn state body temp
Αυτή η εικόνα δείχνει πώς φαίνεται η ροή του αίματος κάτω από το δέρμα σας, κάτι που αλλάζει καθώς γερνάμε και επηρεάζει την αντίληψή μας για τη θερμοκρασία, όπως ανακάλυψαν ο φυσιολόγος του Πανεπιστημίου Penn State, Larry Kenney και οι συνεργάτες του.

Το σώμα γίνεται χειρότερο στην προσαρμογή στις αλλαγές θερμοκρασίας καθώς γερνάει. Η γήρανση προκαλεί τα τριχοειδή αγγεία να διαστέλλονται και να συστέλλονται όλο και λιγότερο, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στις αλλαγές θερμοκρασίας, γεγονός που καθιστά τους ηλικιωμένους τα πιο συχνά θύματα τόσο των κυμάτων καύσωνα όσο και των κρυολογημάτων.

Ένας μη μετεωρολογικός παράγοντας που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά είναι αγγειοδιασταλτικά, που σημαίνει ότι τα τριχοειδή μας αγγεία διαστέλλονται και διευρύνονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτή η διαδικασία κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ζεστοί, αλλά, στην πραγματικότητα, προκαλεί ταχύτερη ψύξη του αίματος, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στην υποθερμία. Η κατανάλωση αλκοόλ αναστέλλει επίσης το ρίγος, το οποίο βοηθά να διατηρείται το σώμα ζεστό και λειτουργεί ως προειδοποιητικό σημάδι όταν η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να μειώνεται στα πρώτα στάδια της υποθερμίας.

Πηγή: HellenicWeather.com

Διαφήμιση