Αρχική Ειδήσεις Ενεργειακή κρίση: Στα τραπέζια των μεγάλων ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβρη

Ενεργειακή κρίση: Στα τραπέζια των μεγάλων ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβρη

0
αποθέματα φυσικού αερίου
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συζητήσουν τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας ότι οι ανατιμήσεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις και να πλήξουν δυσανάλογα τις ευπαθείς ομάδες.

«Οποιαδήποτε πολιτική απάντηση πρέπει πρώτα να καθορίσει πόσο προσωρινές ή μόνιμες είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας», αναφέρει σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσίευσε το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι οι ακριβότερες τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι προσωρινές και θα μειωθούν το 2022 και πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης συμφωνούν.

Αλλά οι υπουργοί θα συζητήσουν το ζήτημα ξεχωριστά και θα μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς πρέπει να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς του 2022 που θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το κόστος ενέργειας.

«Η τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας επηρεάζει ήδη τις οικονομίες και υπάρχει ανάγκη να συζητηθεί ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών στους εθνικούς προϋπολογισμούς» υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών πολιτικής και εργαλείων που είναι ανοιχτά στις κυβερνήσεις, που κυμαίνονται από την αντιμετώπιση της προσφοράς (επενδύσεις) έως τη διαχείριση της ζήτησης (επιδοτήσεις και εθνικά φορολογικά μέτρα) καθώς και ευρύτερες πτυχές ανταγωνισμού και κανονιστικές ρυθμίσεις», συνεχίζει.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 300% φέτος

«Από οικονομική άποψη, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι υποθέσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις συνολικές τιμές αποτελούν βασική συμβολή στην προετοιμασία δημοσιονομικών σχεδίων, ιδίως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας», αναφέρεται στο σημείωμα.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την αύξηση των τιμών κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου.

«Η τρέχουσα κατάσταση υποδεικνύει την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς οι οικονομίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα και τη σημασία της εφαρμογής πράσινων μεταρρυθμίσεων».

«Υπάρχει κίνδυνος οι υψηλότερες τιμές ενέργειας να έχουν επίσης δυσανάλογες επιπτώσεις στις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος και τα μεγαλύτερα νοικοκυριά (ενεργειακή φτώχεια), κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε η επιτροπή.

Ανατιμήσεις

Στο μεταξύ, ο διπλασιασμός από πέρυσι των τιμών λιανικής στο φυσικό αέριο (στα τιμολόγια λιανικής κινείται πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 20 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι), οι αυξήσεις στο ρεύμα που αντιμετωπίζει η μεταποίηση, αλλά και οι μεγάλοι καταναλωτές μέσης τάσης που φτάνουν ακόμη και το 50% οδηγούν ήδη σε πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με το News247.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της Ελλάδας

Χθες, Πέμπτη κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για τη σύσταση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης». Αυτή περιλαμβάνει ρύθμιση για την επιδότηση των νοικοκυριών τόσο για τους λογαριασμούς ρεύματος όσο και φυσικού αερίου.

Η τροπολογία επιτρέπει πέρα από την έκπτωση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα στην ηλεκτρική ενέργεια, να καταβάλλεται και επιδότηση για την κατανάλωση φυσικού αερίου, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιδότηση είναι ανεξάρτητη από αυτή που δικαιούνται τα νοικοκυριά μέσω του επιδόματος θέρμανσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 της σχετικής τροπολογίας, με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών δύνανται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου και οι λεπτομέρειες καθώς και τα κριτήρια θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Διαφήμιση