Αρχική Ειδήσεις Δίχτυ ασφαλείας για τις ανατιμήσεις – Επίδομα θέρμανσης για 1,5 εκατ. νοικοκυριά

Δίχτυ ασφαλείας για τις ανατιμήσεις – Επίδομα θέρμανσης για 1,5 εκατ. νοικοκυριά

0
energy
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Δίχτυ ασφαλείας” που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών προτίθεται να απλώσει η κυβέρνηση. Μία επιχείρηση προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τις αυξημένες τιμές, σε ενέργεια, αλλά και σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, για δυνατότητα σε εκείνους που θα δουν υπέρμετρα αυξημένους λογαριασμούς, να τους εξοφλήσουν σε δόσεις.

Πριν τις γιορτές το επίδομα θέρμανσης

Το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί το ταχύτερο δυνατό και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Οι πληρωμές θα γίνουν και πάλι σε δύο δόσεις, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ανοίξει το αργότερο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Το σύνολο του επιδόματος θα είναι αυξημένο, κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ. Παράλληλα λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει περί το 1,5 εκατ. νοικοκυριά, από 707 χιλ πέρυσι.

Παρεμβάσεις σε δύο κατευθύνσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται διάφορες σκέψεις και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί απόρροια του ρυθμού ανάπτυξης που θα επιτευχθεί.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες της προσπάθειας τόνωσης των εισοδημάτων. O πρώτος μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και ο άλλος μέσω ενισχύσεων (κοινωνικό μέρισμα). Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη και αυτό θα γίνει είτε μέσω του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού για το 2022, που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, είτε ακόμη και αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Πάντως όποια μέτρα και να ληφθούν πολύ δύσκολα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Τα πρώτα δείγματα

Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Τα έσοδα από φόρους, τόσο σε επίπεδο μηνός (Σεπτέμβριος 2021), όσο και στο 9μηνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο, όπως αυτός περιγράφεται στο Μεσοπρόθεσμο, με δύο βασικές πηγές, τον τουρισμό και την πορεία των επιχειρηματικών κερδών.

Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά πιθανό, μέχρι την τελικά κατάθεση του προϋπολογισμού το Νοέμβριο, να υπάρξει εκ νέου αναθεώρηση του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2021.

ecozen.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαφήμιση