Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση ΔΕΔΔΗΕ

0
ρεύμα - τιμές
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εγκρίθηκε με πλειοψηφία άνω του 99%, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη γενική συνέλευση των μετόχων, στο πλαίσιο της οποίας η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε ως ανεπανάληπτη ευκαιρία την τρέχουσα συγκυρία και παρουσίασε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα των κινήσεων αυτών για τη ΔΕΗ και τους μετόχους.

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης, η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ

Αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ (ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να αυξηθεί σημαντικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία), υπογραμμίστηκε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επιχείρηση προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τη βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ, την ανάδειξη της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, την άνθιση κεφαλαιαγορών και την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό και παρέχει ισχυρά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ», τονίστηκε σε σχετική ερώτηση μετόχου.

Σχετικά με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης. Ωστόσο, θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Τα έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν ο επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Στη συνέλευση μετείχαν εκπρόσωποι του 73,72% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση