Αρχική Ειδήσεις Covid-19: Ανησυχητική έξαρση στην Αν. Ευρώπη με 20 εκατ. κρούσματα

Covid-19: Ανησυχητική έξαρση στην Αν. Ευρώπη με 20 εκατ. κρούσματα

0
κρούσματα -covid-19
Εικόνα: UNSPLASH/Martin Sanchez
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με μία από τις χειρότερες εξάρσεις της πανδημίας αναμετρούνται χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως Ουκρανία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Τσεχία. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, στην ανατολική Ευρώπη τα κρούσματα αναμένεται σύντομα ότι θα ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια, σημειώνοντας επίσης ότι παρατηρείται επιβράδυνση στην πορεία εμβολιασμού. Εκτιμάται ότι η εικόνα εμβολιασμού στις χώρες αυτές συνδέεται με την πορεία της νόσου, καθώς λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου.

Παγκοσμίως το 20% νέων κρουσμάτων

Η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού στην περιοχή, καθώς το 62% του πληθυσμού της έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ η Ουκρανία έχει χορηγήσει μόλις στο 19% των κατοίκων της μία δόση, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data.

Οι νέες μολύνσεις στην περιοχή αυξάνονται σταθερά και τώρα κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα 83.700 νέα περιστατικά κάθε ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία από  το Reuters. Παρότι αποτελεί μόλις το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, η ανατολική Ευρώπη αντιστοιχεί περίπου στο 20% όλων των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, τρεις από τις πέντε χώρες που ανακοινώνουν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως είναι στην ανατολική Ευρώπη –Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία.

Δυσπιστία στο σύστημα υγείας

Οι περισσότερες κοινωνικές συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους ύστερα από την άρση των περιορισμών και ο χειμώνας, είναι ο λόγος για την αύξηση στα κρούσματα Covid-19 σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη ο Μάικ Ράιαν, ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι αρμόδιας για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων.

Εκατοντάδες έχουν διαδηλώσει στη Σόφια και σε άλλες πόλεις κατά του υγειονομικού πάσου που τέθηκε σε εφαρμογή την Πέμπτη και επιτρέπει την πρόσβαση σε πολλούς εσωτερικούς, δημόσιους χώρους μόνο στους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, τουλάχιστον ένας πολίτης στους τρεις στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν εμπιστεύεται το σύστημα υγείας, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται σε 18%.

Υπό πίεση το σύστημα Υγείας στη Ρωσία

Πάνω από το 40% όλων των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται στην ανατολική Ευρώπη είναι στη Ρωσία.  120 ανθρώποι βρίσκονται θετικοί κάθε πέντε λεπτά, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters. Το υγειονομικό σύστημα της χώρας λειτουργεί υπό μεγάλη πίεση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο την Τετάρτη. Χθες η χώρα ανακοίνωσε ρεκόρ θανάτων για πέμπτη συνεχή ημέρα. Έως τώρα η Ρωσία έχει εμβολιάσει περίπου το 36% του πληθυσμού της με μόνο μία δόση εμβολίου.

Η Μόσχα, η πρωτεύουσα και η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα όλες τις επιχειρήσεις εκτός από τα καταστήματα με απαραίτητα προϊόντα, όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, για να ανακόψει την εξάπλωση της νόσου.

Σλοβακία αύξηση κρουσμάτων

Η Σλοβακία ανακοίνωσε 3.480 νέα κρούσματα Covid-19 στις 19 Οκτωβρίου, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που υπουργείου Υγείας την Τετάρτη. Η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, με μόλις πάνω από τον μισό ενήλικο πληθυσμό να είναι πλήρως εμβολιασμένος στη χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων. Αυτό έχει συμβάλει στην ταχύτερη αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με κάποιες γειτονικές χώρες.

Ρουμανία: ένας θάνατος ανά 5′

Στη Ρουμανία, τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους, με τις κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι κατειλημμένες σε όλη τη χώρα. Στα όρια των δυνατοτήτων τους λειτουργούν και τα νεκροτομεία. Η χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων. Στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό, ο ιός σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε πέντε λεπτά αυτό το μήνα.

Αλλά και στην Ουκρανία καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ νέων μολύνσεων κορωνοϊού και θανάτων λόγω της Covid-19 για δεύτερη συνεχή ημέρα την Παρασκευή. Επίσης, παρατάθηκε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς έως τα τέλη του έτους για να περιορίσει τις μολύνσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

 

Διαφήμιση