Αρχική Ειδήσεις Απειλές από Άγκυρα με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο στη “σκιά” της...

Απειλές από Άγκυρα με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο στη “σκιά” της ελληνογαλλικής συμφωνίας

0
T G
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Λίγες μόλις ημέρες πριν τη ψήφιση στη Βουλή της ελληνογαλλικής συμφωνίας και της έναρξης των διερευνητικών εντολών (6/10), η Άγκυρα επανέρχεται στη ρητορική έντασης.
Κατηγορεί την ελληνική πλευρά για …παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Ενώ ο Ερντογάν επαναφέρει στο προσκήνιο τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Μαξιμαλιστικές τάσεις” από Ελλάδα και Κύπρο

Με ανακοίνωσή του σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ προαναγγέλλει αύξηση της έντασης στην περιοχή, κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για μαξιμαλιστικές τάσεις και επιδιώξεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας.

tur
«Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στις μονομερείς ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου τόσο στην πράξη όσο και στη διπλωματία».
“…εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα κατά τρόπο που παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας…
Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει απειλητικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σήμερα.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση γεώτρησης στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

“Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς πράξεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τόσο στο έδαφος όσο και στο τραπέζι”, υποστήριξε το υπουργείο.

Μήνυμα και προς Γαλλία

Η Άγκυρα προειδοποιεί και τη Γαλλία, χωρίς να την κατονομάζει, σημειώνοντας ότι «τρίτες χώρες δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες μονομερείς ενέργειες».

Το υπουργείο επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκαλέσει μια «συνεδρία χωρίς αποκλεισμούς» για την Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι.

Σε 4 ημέρες οι διερευνητικές

Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας, πυροδοτούν ένα αρνητικό κλίμα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις διερευνητικές επαφές.
Στις 6 Οκτωβρίου, η Τουρκία θα φιλοξενήσει τον νέο γύρο συνομιλιών με την Ελλάδα. Οι δυο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει δύο τέτοιες συνομιλίες από τον περασμένο Ιανουάριο, μετά τις έντονες διαμάχες και ναυτικές αντιπαραθέσεις του καλοκαιριού του 2020. Οι τελευταίες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τον Μάρτιο, ενώ να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών.
Η εφημερίδα Hurriyet σημείωνε ότι τούρκοι και έλληνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων και ατυχημάτων στο Αιγαίου και τη Μεσογείου υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ μετά από μήνες έντασης.

Διαφήμιση