Αρχική Ειδήσεις Θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω; – Ποιος αποφασίζει τελικά

Θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω; – Ποιος αποφασίζει τελικά

0
Αλλαγή ώρα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα ερωτηματικό πλανάται στην Ευρώπη αναφορικά με το αν θα υπάρξει αλλαγή της ώρας σε χειμερινή, την τελευταία Κυριακή του προσεχή Οκτώβρη.

Την οριστική απόφαση για κατάργηση ή μη της αλλαγής ώρας θα λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ψηφοφορία των κρατών–μελών της ΕΕ.

Συνεπώς, εάν το 55% των χωρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας –ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν– όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν.

Ποια ήταν η απόφαση το 2019

Ωστόσο, στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της με συντριπτική διαφορά (410 έναντι 192).

Η συμφωνημένη αυτή πρόταση δεν έχει αποκτήσει ακόμα νομική ισχύ, καθώς αναμένεται η οριστικοποίησή της από το Συμβούλιο της ΕΕ. Παράλληλα οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, εμποδίζουν τη διαδικασία.

Γιατί καθυστερεί η απόφαση

Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι «η πρόταση δεν προχωρά προς το παρόν και έχει φρενάρει». Η κ. Κλουν υποστηρίζει την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.

«Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά».

Μια διαβούλευση με την ΕΕ για την κατάργηση των εποχιακών αλλαγών στα ρολόγια μας, που ολοκληρώθηκε το 2018, κατέληξε στη διαπίστωση ότι το 84% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την κατάργηση.

Πηγές από το υπουργείο Μεταφορών που επικαλείται το in.gr, πιθανολογούν ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο αρμοδίων υπουργείων και θα επιδιώξουν όλες οι πλευρές μία συμφωνία.

«Tο Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρχε διχασμός», εξήγησε η κ. Κλουν.

Πότε θεσπίστηκε το καθεστώς εποχικής αλλαγής της ώρας

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι θερινές ρυθμίσεις θεσπίστηκαν τον 20ό αιώνα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Από το 2001, οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα της ΕΕ εμπίπτουν σε μια οδηγία που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να βάζουν τα ρολόγια μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να τα γυρίζουν μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Διαφήμιση