Αρχική Ειδήσεις Σκρέκας: Πότε θα δούμε την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Σκρέκας: Πότε θα δούμε την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

0
ΥΠΕΝ
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε νωρίτερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ. Παρείχε διευκρινήσεις αναφορικά με την επιδότηση στο ρεύμα, η οποία θα εμφανιστεί σε λογαριασμούς του επόμενου διαστήματος, όπως διαβεβαίωσε. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κρατική στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως πάροχου.

1-2 ευρώ το μήνα η τελική επιβάρυνση

Η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα (δηλαδή η επιδότηση είναι 9 ευρώ το μήνα), μέγεθος που καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών. Για μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατωρών ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα τιμολόγησης από τη ΔΕΗ με επιπλέον έκπτωση ύψους 3 ευρώ, για κατανάλωση 500 κιλοβατωρών η επιπλέον έκπτωση ανεβαίνει στα 6 ευρώ και στις 600 κιλοβατώρες στα 9 ευρώ. Πρακτικά η επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ περιορίζεται στα 1-2 ευρώ το μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν (κρατική επιδότηση και εκπτώσεις από τη ΔΕΗ) θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ. Η επιδότηση των 9 ευρώ θα εμφανίζεται σε διακριτό σημείο του λογαριασμού.

ΥΠΕΝ-ΡΕΥΜΑ

Σε ερώτηση για τους λοιπούς προμηθευτές, ο κ. Σκρέκας απάντησε πως δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού που θα υποχρέωνε οποιονδήποτε να πουλήσει σε τιμή που δεν τον συμφέρει.

«Η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να συνδράμει με επιπλέον εκπτώσεις. Ήδη υπάρχουν κάποιοι προμηθευτές που προσπαθούν να μην περάσουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη μείωση αλλά μπορούμε να επιβάλουμε δίκαιο ανταγωνισμό», τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος το απόγευμα πρόκειται να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος.

ΥΠΕΝ-ΡΕΥΜΑ

Σχετικά με τα μέτρα ανέφερε επίσης, ότι θα επανεξεταστούν μετά το τέλος του έτους, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Διαβάστε επίσης:  Β. Κικίλιας: Πάνω από 1 δις έσοδα θα φέρουν οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ

«Αυτήν την περίοδο οι τιμές σε όλη την Ευρώπη πιέζονται από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων αλλά και τον περιορισμό της προσφοράς λόγω της απόσυρσης των ανθρακικών μονάδων», εξήγησε, ενώ ανέφερε ότι θα θέσει το ζήτημα των τιμών της ενέργειας στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Νέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις

Παράλληλα, προανήγγειλε ένα πρόγραμμα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις, ύψους 450 έκατ. ευρώ, που θα άφορα την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και ένα μεγάλο μέρος του θα αναφέρεται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα για το ρεύμα έχουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, η οποία έχει εξυγιανθεί και μπορεί πλέον να στηρίξει τους πελάτες της.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο85η ΔΕΘ: Στο περίπτερο του ΕΟΑΝ ο Υπουργός Κ. Σκρέκας
Επόμενο άρθροΕΟΤ Ρωσία: Ελληνική συμμετοχή στη Γαστρονομική Ολυμπιάδα