Αρχική Special Topics Σακελλαροπούλου: Εγκαινίασε το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Σακελλαροπούλου: Εγκαινίασε το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

0
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 49ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Εγκαίνια 49ου Φεστιβάλ βιβλίου απο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε το 49o Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τόνισε ότι «κοντά πενήντα χρόνια τώρα, ο δημοφιλής αυτός θεσμός εμπεδώνει τον δεσμό του αναγνώστη με το βιβλίο και γιορτάζει τη μοναδική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο γραπτό κείμενο και τον αποδέκτη του, τη δυναμική αμοιβαιότητά της».

Κατά τον χαιρετισμό της, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί κέντρισμα πνευματικό, μυστική συνομιλία με τον εαυτό μας, πύλη προς την επικράτεια της γνώσης και τα τοπία της ψυχαγωγίας, το βιβλίο διεκδικεί τη θέση του στην οικονομία του προσωπικού μας χώρου και χρόνου, διευρύνει τα όριά της, μας καθιστά μέλη μιας κοινότητας. Επίσης, προσέθεσε: «Μας βοηθά να αναπροσανατολίσουμε τον εαυτό μας, να δοκιμάσουμε τα όρια της σκέψης μας, ακόμη και να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας. Κάθε ανάγνωση είναι ένα πείραμα με τον εαυτό μας».

«Σήμερα γιορτάζουμε το βιβλίο σε όλες του τις μορφές»

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι «σήμερα γιορτάζουμε το βιβλίο σε όλες του τις μορφές: λογοτεχνικό, δοκιμιακό, επιστημονικό, παιδικό, ασχολούμενο με όλες τις εκφάνσεις του πνευματικού και υλικού μας πολιτισμού. Το βιβλίο, που άντεξε την περίοδο της κρίσης και αποδείχτηκε ο καλύτερος φίλος μας στην απομόνωση, παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς για το φιλαναγνωστικό κοινό».

Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάγνωση, αν και μοναχική απόλαυση, είναι ταυτόχρονα κοινωνική ανάγκη και συνήθεια.

«Αποζητά την επικοινωνία και την ενημέρωση. Την επαφή, τον γόνιμο διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, τις αναπάντεχες συναντήσεις με τίτλους και συγγραφείς, τη ζωντανή ατμόσφαιρα των εκθέσεων, των φεστιβάλ, των βιβλιοπαρουσιάσεων, των βιβλιοπωλείων. Όλα όσα στερηθήκαμε την περίοδο της πανδημίας. Όλα όσα μας προσφέρουν, σε συμπυκνωμένη μορφή, εκδηλώσεις όπως η σημερινή» συμπλήρωσε η ΠτΔ.

Αναφερόμενη στη φετινή διοργάνωση, η οποία είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821, εξέφρασε τη χαρά της, βλέποντας πόσα σημαντικά έργα σχετικά με τη γενέθλιο στιγμή του ελληνικού κράτους εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα, βοηθώντας μας να στοχαστούμε πάνω στην ιστορία, να αντιληφθούμε τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται και αλληλεξαρτώνται γεγονότα, συμπεριφορές και δράσεις, και να κατανοήσουμε τις πολιτικές και πολιτισμικές μας καταβολές. «Βιβλία ιστορικά αλλά και λογοτεχνικά, αυστηρά επιστημονικά αλλά και εκλαϊκευμένα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, συνθέτουν ένα πλούσιο πανόραμα» σχολίασε.

Διαβάστε επίσης:  Απολαύστε την πανσέληνο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Επισήμανε, επίσης, ότι η παράλληλη διοργάνωση, στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος του φεστιβάλ, διαδραστικών συζητήσεων, ομιλιών και στρογγυλών τραπεζών, θα συμβάλει περαιτέρω στη διεύρυνση του σχετικού προβληματισμού, με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 49ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ θα λειτουργεί καθημερινά από 3 έως και 19 Σεπτεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30, Παρασκευή και Σάββατο: 18:00-23:00, Κυριακή: 10:30-15:00 και 18:00-22:30.

Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – Ζάππειο Μέγαρο, καθώς και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧρ. Σταϊκούρας: Ισχυρή η οικονομική ανάκαμψη σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Επόμενο άρθροΕΟΔΥ: Σταθερά υψηλά τα κρούσματα, 2.807, 388 διασωληνωμένοι και 38 νεκροί