Αρχική Επιχειρείν RawMat2021: Διεθνές Συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο φέτος στην Αθήνα

RawMat2021: Διεθνές Συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο φέτος στην Αθήνα

0
RawMat2021
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από 5 έως 9 Σεπτεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Divani Caravel Palace, το Διεθνές Συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο με τίτλο «Πρώτες Ύλες και Κυκλική Οικονομία – Τεχνολογικές Εξελίξεις και Μελλοντικές Προκλήσεις»RawMat2021. Το φετινό συνέδριο αποτελεί τη φυσική συνέχεια των τριών πρώτων συνεδρίων που είχαν επιτυχώς διοργανωθεί από το ΤΕΕ από το 1978 μέχρι και το 2000.

Η επεξεργασία και εκμετάλλευση πρώτων υλών, η διαχείριση του περιβάλλοντος και αξιοποίησης παραπροϊόντων και αποβλήτων, καθώς και η κυκλική οικονομία είναι πλέον θέματα που απασχολούν εκτενώς την βιομηχανία των πρώτων υλών και της εξόρυξης. Οι σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις σε στρατηγικούς τομείς όπως η ψηφιακή βιομηχανία, η αεροναυπηγική, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας που επιβάλλουν νέα συστήματα οικολογικής παραγωγής, αποθήκευσης και κατανάλωσης ενέργειας, έχουν αλλάξει ριζικά τον χάρτη αναγκαιότητας των πρώτων υλών.

Σημείο αναφοράς σε αυτές τις αλλαγές στάθηκε και η ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal) που στοχεύει στο μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, σύγχρονη, ανταγωνιστική και αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, στην οποία ως το 2050 να έχουν μηδενιστεί οι καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και όπου η οικονομική ανάπτυξη έχει αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων. Για την υλοποίηση της όμως απαιτούνται νέα συστήματα οικολογικής παραγωγής ενέργειας, νέα, σύγχρονα καύσιμα και αναγωγικά μέσα με βάση το υδρογόνο και νέα, αποδοτικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα, ενώ επιβάλλουν και τη χρήση περισσότερων κρίσιμων πρώτων υλών, όπως σπάνιες γαίες, λίθιο, κοβάλτιο κλπ.

Σκοπός του RawMat2021

Σκοπός του συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει και να φέρει σε επαφή επιστήμονες, στελέχη εταιρειών και φορείς λήψης αποφάσεων προκειμένου να μοιραστούν απόψεις και γνώσεις σε σχέση με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις σύγχρονες τάσεις, εφαρμογές και εξελίξεις στις πρώτες ύλες και την κυκλική οικονομία. Το Συνέδριο απευθύνεται στη Διεθνή επιστημονική κοινότητα, τους παραγωγικούς φορείς, τη Δημόσια Διοίκηση και την κοινωνία με στόχο τη διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων, τεχνολογικών επιτευγμάτων και γνώσης ενώ, ταυτόχρονα, συνιστά μια σημαντική ευκαιρία για τη διεθνή προβολή των φορέων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Η συμβολή στην οικονομία

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχρονικά στηριζόταν στην προμήθεια των πρώτων υλών από τρίτες χώρες με την εγχώρια παραγωγή τους να περιορίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, η εξορυκτική βιομηχανία συμβάλλει τα μέγιστα και στην εθνική οικονομία της Ελλάδος, καθώς αποτελεί το 3% του ΑΕΠ, ενώ η μεταλλουργία και η χαλυβουργία φτάνει το 22% των εξαγωγών, με εξαίρεση τα πετρελαϊκά προϊόντα.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι, λόγω κυρίως των τεχνολογικών εξελίξεων, της αύξησης του πληθυσμού και του επιπέδου ευημερίας του, η ζήτηση για μέταλλα και ορυκτά, θα αυξηθεί αναλογικά προς τις φιλοδοξίες για το κλίμα, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η χρήση πρώτων υλών παγκοσμίως θα διπλασιαστεί ως το 2060 και η χρήση μετάλλων στο ίδιο διάστημα θα αυξηθεί κατά 150%. Η ασφαλής προμήθεια των χωρών με πρώτες ύλες, ειδικότερα ορισμένων από αυτές σημαντικής σημασίας για τις τεχνολογίες αιχμής, αποτελεί στρατηγικό τους στόχο για την εξασφάλιση της βιομηχανικής τους παραγωγής, της τεχνολογικής υπεροχής και της διασφάλισης θέσεων εργασίας.

Η πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου

Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και το Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες “GRawMat” και τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Επίσης, στη διοργάνωση συμμετέχουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, η Επιστημονική Εταιρεία Τεχνολόγων Ορυκτού Πλούτου, το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠΕ/ΙΤΕ), η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Εργαστήριο METLAB του Πανεπιστημίου Πατρών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του RawMat2021.

Διαφήμιση