Αρχική Καταστροφές Οι 4 περιοχές που ανησυχούν τους σεισμολόγους – Τι λένε για τη...

Οι 4 περιοχές που ανησυχούν τους σεισμολόγους – Τι λένε για τη μετασεισμική δραστηριότητα

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI)
Εικόνα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε τέσσερις περιοχές της χώρας – Κρήτη, Θήβα, Νίσυρο και Αίγιο – στρέφουν την προσοχή τους οι σεισμολόγοι, καθώς όπως επισημαίνουν τους τελευταίους μήνες παρακολουθούν μία συνεχή σεισμική ακολουθία. Τονίζουν όμως ότι δεν συνδέονται γεωδυναμικά

«Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μετά από τη χθεσινή μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου όπου εξετάστηκε η περίπτωση της Θήβας. Ο ίδιος εισηγήθηκε στα μέλη της Επιτροπής να μεταβούν άμεσα στην περιοχή σεισμολόγοι και αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα όπως τόνισε θα πρέπει μετά το σεισμό της Κρήτης να επικαιροποιηθούν τα σχέδια με βάση τα νέα στοιχεία που έχουμε.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη αναμένεται να συνταχθεί το πόρισμα της Επιτροπής το οποίο θα διαβιβαστεί στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Από το πόρισμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα αποφασίσει αν θα πρέπει να ληφθούν και ποια μέτρα όπως αυτά ορίζονται στο σχέδιο «Εγκέλαδος».

Τους ειδικούς ανησυχεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή, μετά το σεισμό στην Κρήτη όπου συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά και η σεισμική ακολουθία στη Νίσυρο, παρότι δεν συνδέονται γεωδυναμικά.

Ανησυχία για Θήβα

Αμείωτη εδώ και περίπου 4 μήνες είναι η σεισμικότητα στην περιοχή της Θήβας, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ , επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα σχέδια με βάση και τις ανάγκες που πρόεκυψαν με τον σεισμό στην Κρήτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3, ο κ. Λέκκας είπε ότι στην επιτροπή σεισμικού κίνδυνου που συνεδρίασε χτες το βράδυ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα οι Δήμοι της περιοχής να έχουν επικαιροποιημένα όλα όσα προβλέπονται από τα σχέδια.

Στη Θήβα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.700 μικροσεισμοί μεγέθους έως 4 Ρίχτερ τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Οι αρμόδιοι φορείς στη Θήβα έχουν καθημερινή επικοινωνία με τους επιστήμονες. Έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. Οι πολίτες οι οποίοι πλέον έχουν συνηθίσει τους μικροσεισμούς, αλλά δεν παύουν να ανησυχούν και να φοβούνται το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.

Ήδη γίνεται γνωστό ότι οι κάτοικοι στη Θήβα και οι τοπικές αρχές συγκεντρώνουν ηλεκτρογεννήτριες και στρώματα, προκειμένου να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Τέσσερις ενεργές σεισμικές πηγές

“Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις πηγές που είναι ενεργές, με μικρούς σεισμούς, για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό έχει αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί κάτοικοι από μικρούς σεισμούς στην περιοχή της Νισύρου, της Θήβας, στην Κρήτη και στην περιοχή της Ναυπάκτου, στο Αίγιο. Ευτυχώς ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε φέτος, τα 7 Ρίχτερ στη Σάμο, μας έχουν αφήσει ήσυχους, γιατί από εκεί περιμέναμε αλλεπάλληλους μετασεισμούς των 5 Ρίχτερ”, δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ωστόσο ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την παρατεταμένη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη Θήβα. “Δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Δεν πρέπει να συνδέουμε όλα τα γεγονότα σε όλη την επικράτεια, γιατί κάθε μέρα σε 30 – 40 σημεία της χώρας καταγράφουμε σεισμούς. Δεν είναι ανησυχητικά αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει τακτική σεισμικότητα. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η σεισμική ακολουθία της Κρήτης”.

Τρεις σεισμοί στη Νίσυρο

“Οι σεισμοί στη Νίσυρο είναι τεκτονικοί. Η ακολουθία είναι από πέρυσι, πάνω σε ένα τεκτονικό ρήγμα. Ο μεγαλύτερος σεισμός της ακολουθίας ήταν ένας σεισμός τον Ιούνιο, με 5,7 Ρίχτερ. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 4,4 Ρίχτερ και ξύπνησε τους κατοίκους γιατί έγινε τη νύχτα. Σε μια ώρα είχανε τρεις δονήσεις”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Χουλιάρας.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι οι σεισμογράφοι του κατέγραψαν τις πρώτες πρωινές ώρες τρεις σεισμούς μεγέθους άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο σε απόσταση μεταξύ 8 και 10 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Νισύρου.

Πρόβλημα με τα κτίρια στην Κρήτη

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Ε, Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε: “Στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία (…) μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά”.

Ο σεισμολόγος τόνισε ότι “μετά από την ισχυρή δόνηση, θα μας δείξει μια σχετική ύφεση η οποία μέρα με την ημέρα, σταδιακά, θα μειώνονται οι αριθμοί των σεισμών. Που και που θα κάνει κανένα σεισμό 4 και 5 βαθμών Ρίχτερ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι τα κτίρια. Οι μικρές δονήσεις θα τα καταπονούν και εκεί είναι το τεράστιο πρόβλημα”.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το πρόβλημα της αποκατάστασης των σπιτιών στο Αρκαλοχώρι είναι πολύ μεγάλο, γιατί δεν μπορούν οι μηχανικοί να επέμβουν λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας.

 

Διαφήμιση