Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Μητσοτάκης: Πέντε στόχοι για να κερδίσει η Ελλάδα το “πράσινο” στοίχημα

Μητσοτάκης: Πέντε στόχοι για να κερδίσει η Ελλάδα το “πράσινο” στοίχημα

0
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ R ENERGY 1 ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
O Πρωθυπουργος Κυρ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου R ENERGY 1 στο Στεφάνι Κορινθίας. Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Στους πέντε τομείς που θα εστιάσει η πολιτική της κυβέρνησής του για να κερδίσει το στοίχημα η Ελλάδα να είναι από τους πρωταγωνιστές της Ευρώπης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Αφορμή η παρουσία του στα εγκαίνια της νέας φωτοβολταϊκής μονάδας της εταιρείας R Energy 1, συνολικής ισχύος 10 MW, στην Κορινθία.

Απολιγνιτοποίηση, έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετακινήσεις, “πράσινη βιομηχανία” και αγροτικός τομέας, οικιακή κατανάλωση ενέργειας και μετακινήσεις είναι τα πέντε σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή, όπως τόνισε.

Μέτρα για απορρόφηση αυξήσεων στην ενέργεια

Παράλληλα επανέλαβε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας που ισχύουν διεθνώς.

“Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση και ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για το πως δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στους καταναλωτές από αυτές τις αυξήσεις. Αφενός χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και αφετέρου σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ -και εκτιμώ και με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- να απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε, αφενός, να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, αφετέρου να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, της ελληνικής βιομηχανίας” είπε ο πρωθυπουργός.

Για ΑΠΕ και “σωστή χωροθέτηση”

«Δεν υπάρχει πια καμιά απολύτως αμφιβολία ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των υπολοίπων αερίων του θερμοκηπίου συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξήρε τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία.

Τόνισε ωστόσο πως επιμένουμε πάρα πολύ στη σωστή χωροθέτηση, στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στο άνοιγμα νέων ευκαιριών, νέων προκλήσεων, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το πολύ πλούσιο αιολικό δυναμικό το οποίο έχουμε και στις θάλασσες μας».

Οι πέντε τομείς στόχοι

Εξειδικεύοντας την πολιτική της κυβέρνησής του για μείωση στις εκπομπές αερίων, αναφέρθηκε σε πέντε πεδία παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως

Το πρώτο είναι η παραγωγή ενέργειας: “πώς θα φύγουμε από το λιγνίτη και τελικά από το φυσικό αέριο, για να πάμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σημαντικότατο κομμάτι της εξίσωσης η αποθήκευση της ενέργειας, διότι δεν φυσάει συνέχεια, δεν έχει ήλιο συνέχεια”,

Το δεύτερο είναι η βιομηχανία, το πώς «πρασινίζουμε» τη βιομηχανία, ειδικά τομείς όπως το τσιμέντο, και τα πετρελαιοειδή.

Το τρίτο είναι οι μετακινήσεις: “προάγουμε την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας- ξεκινώντας από τα οχήματα, πηγαίνοντας στα επαγγελματικά οχήματα, στα λεωφορεία, στα πιο βαριά φορτηγά”.  

Το τέταρτο αφορά τα σπίτια μας: “το πώς τα ψύχουμε, το πως τα θερμαίνουμε, όπου και εκεί ο ηλεκτρισμός έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, βλέπε αντλίες θερμότητος και άλλους τρόπους όπου θα αξιοποιούμε πια ηλεκτρική ενέργεια…”

Και τέλος “ο πέμπτος τομέας -ίσως και ο πιο δύσκολος- είναι ο αγροτικός τομέας, το “πρασίνισμα” του οποίου προϋποθέτει πολύ σημαντικές αλλαγές οι οποίες μάλλον θα λάβουν χώρα μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα…” τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως στη μετάβαση αυτή δεν θα πρέπει να υπάρξουν χαμένοι.

Σχεδιασμός του ΥΠΕΝ

“Ένα μέλλον χωρίς εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, ένα μέλλον βιώσιμο, είναι ακόμα εφικτό, σημείωσε από πλευράς τη γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.  “Το “παράθυρο ευκαιρίας” για να γίνει αυτό το μέλλον πραγματικότητα και, κυρίως, για να αποφύγουμε τα ολέθρια αποτελέσματα του εναλλακτικού μέλλοντος, της υπερθέρμανσης δηλαδή του πλανήτη, γίνεται ολοένα και στενότερο. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντείνει τους ρυθμούς σχεδιασμού και υλοποίησης της ενεργειακής μετάβασης».
Και πρόσθεσε: “Οι πολιτικές του ΥΠΕΝ τα τελευταία δύο χρόνια επιτρέπουν το από εικοσαετίας όραμα κάποιων πρωτοπόρων των ΑΠΕ, όπως η Οικογένεια Ρόκα, για ένα ενεργειακό μείγμα “καθαρό” και “πράσινο” να λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά”.

r energy 2

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της R Energy 1, Γεώργιος Μ. Ρόκας, έκανε λόγο για “το μεγαλύτερο σε λειτουργία πάρκο στην Πελοπόννησο και το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο στην Ελλάδα που συνδέεται σε ένα μοναδικό υποσταθμό”. 

Στροφή στην πράσινη ενέργεια

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πρώτο επτάμηνο του 2021 η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή αναλογούσε μόλις στο 11%, ενώ το ίδιο διάστημα η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήταν σχεδόν τριπλάσια, ανερχόμενη στο 32% του συνόλου, χωρίς καν να συνυπολογίζονται οι μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες.

Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στην Ελλάδα ξεπερνά πλέον τα 11 GW και στόχος είναι να αυξηθεί στα 19 GW έως το 2030, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η χρήση λιγνίτη στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 49% το 2020, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.  

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα τονωθεί κατά περισσότερα από 1,4 GW φέτος, εκ των οποίων περίπου 780 MW θα προέλθουν από φωτοβολταϊκές μονάδες και 640 από αιολικά πάρκα.

 

Διαφήμιση