Αρχική Ενέργεια Μέτρα για συγκράτηση τιμών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και από τους παρόχους

Μέτρα για συγκράτηση τιμών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και από τους παρόχους

0
nikola johnny mirkovic Z dnvde5wxc unsplash
Εικόνα: nikola johnny mirkovic
Διαφήμιση

Σύνταξη:ecozen

Σε μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης για τους καταναλωτές φέρεται να προχωρούν ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι. Ενισχυτικά στα μέτρα που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση υπό το βάρος αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Αιτία η αύξηση στη τιμή φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας γνωστοποίησε σήμερα ότι ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι θα προχωρήσουν σε επιπλέον έκπτωση στο ρεύμα, μέχρι τις 600 κιλοβατώρες τον μήνα.

Σκρέκας: Μηδενικές οι αυξήσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ δεσμεύτηκε ότι “ένα μέσο νοικοκυριό μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα βιώσει σχεδόν καμία αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος”.

Μιλώντας στο φόρουμ «Thessaloniki Helexpo Forum» με θέμα «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα» αναφέρθηκε στην επιπλέον έκπτωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι 600 Κιλοβατώρες τον μήνα, που φέρνουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι, διευκρινίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αντισταθμίζονται οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για το 80% των καταναλωτών.

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ένα ράλι το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση έχουν οδηγήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη. Έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, δηλαδή για κάθε μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι της τάξης των 9 ευρώ τον μήνα.

Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι έρχονται με επιπλέον έκπτωση. Η ΔΕΗ το έχει ανακοινώσει, με μία επιπλέον έκπτωση που θα κάνει μέχρι 600 κιλοβατώρες τον μήνα, για ένα νοικοκυριό, ουσιαστικά θα αντισταθμίσουμε το σύνολο της αύξησης σχεδόν για όλους τους καταναλωτές. Η αύξηση που θα δουν οι καταναλωτές θα είναι 1-2 ευρώ τον μήνα, αλλιώς θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ», είχε επισημάνει νωρίτερα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, διάστημα κατά το οποίο οι διεθνείς τιμές των καυσίμων πιέζουν προς τα πάνω το κόστος του ηλεκτρικού. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση από τις αρχές του 2022. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινιστεί, αν η πίεση στις τιμές διατηρηθεί τότε τα μέτρα θα παραταθούν.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Επιδότηση των καταναλωτών με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή κατά αντιστοιχία 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Το μέτρο αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας στη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του προμηθευτή με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το όριο των 300 kwh καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.

Επίσης, η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου εφαρμόζει έκπτωση 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τους πελάτες της και εφεξής.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ εξέταζε ήδη από το προηγούμενο διάστημα εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες.

 

Διαφήμιση