Αρχική Ειδήσεις Με 15 εκατ. δολάρια τα μαμούθ “επιστρέφουν” στη γη

Με 15 εκατ. δολάρια τα μαμούθ “επιστρέφουν” στη γη

0
mammoth
Εικόνα: UNPLASH/christopher-alvarenga
Διαφήμιση

Πρόκειται για ένα από τα πιο επίδοξα σχέδια επιστημόνων. Η επιστροφή των μαμούθ στη αρκτική τούντρα, δέκα χιλιάδες χρόνια μετά την εξαφάνισή τους. Με 15 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του σχεδίου τους. Κάτι βεβαίως που χρειάζεται χρόνο. Εξι χρόνια υπολογίζουν οι επιστήμονες για το πρώτο “μωρό – μαμούθ” και τουλάχιστον άλλα 30 για το πρώτο ενήλικα.

Μια παλιά ιστορία

Η προοπτική της αναδημιουργία μαμούθ και της επιστροφής τους στην άγρια ​φύση δεν είναι καινούργια. Έχει συζητηθεί – κάποιες φορές σοβαρά – για περισσότερο από μια δεκαετία. Την περασμένη Δευτέρα όμως οι επιστήμονες, όπως αναφέρει ο Guardian, βρέθηκαν ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο. Εξασφάλισαν χρηματοδότηση με την οποία εκτιμούν ότι το όνειρό τους μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η εταιρία βιοεπιστήμης και γενετικής Colossal, που ιδρύθηκε από τον Ben Lamm, επιχειρηματία τεχνολογίας και λογισμικού και τον George Church, καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που πρωτοστάτησε νέες προσεγγίσεις εξασφάλισαν για τον σκοπό αυτό 15 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 11 εκατ. ευρώ).

Το πρώτο στάδιο

Οι επιστήμονες θέτουν ως πρώτο στάδιο τη δημιουργία ενός υβριδίου ελέφαντα-μαμούθ, φτιάχνοντας έμβρυα στο εργαστήριο που φέρουν DNA μαμούθ. Το σημείο εκκίνησης για το έργο περιλαμβάνει τη λήψη κυττάρων δέρματος από ασιατικούς ελέφαντες, οι οποίοι απειλούνται με εξαφάνιση και τον επαναπρογραμματισμό τους με πιο ευπροσάρμοστα βλαστικά κύτταρα που μεταφέρουν DNA μαμούθ.

Τα συγκεκριμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το τριχωτό των μαμούθ, τα μονωτικά στρώματα λίπους και άλλες έμφυτες δυνατότητες προσαρμογής στο ψυχρό κλίμα, αναγνωρίστηκαν και συγκρίθηκαν με γονιδιώματα μαμούθ και με αυτά από τους συγγενείς στα μαμούθ ασιατικούς ελέφαντες.

Αυτά τα έμβρυα θα μεταφερθούν στη συνέχεια σε παρένθετη μητέρα ή ενδεχομένως σε τεχνητή μήτρα. Εάν όλα πάνε καλά – και τα εμπόδια δεν είναι λίγα – οι ερευνητές ελπίζουν να αποκτήσουν το πρώτο “νεόσό” τους σε έξι χρόνια.

Στόχος η αποκατάσταση της αρκτικής τούντρας

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες ο στόχος είναι “να φτιάξουμε έναν ελέφαντα ανθεκτικό στο κρύο, αλλά να μοιάζει και να συμπεριφέρεται σαν μαμούθ. Όχι επειδή προσπαθούμε να ξεγελάσουμε κανέναν, αλλά επειδή θέλουμε κάτι που να ισοδυναμεί λειτουργικά με το μαμούθ, που να μπορεί να ζει στους -40 βαθμούς Κελσίου και να κάνει όλα όσα κάνουν οι ελέφαντες και τα μαμούθ, ιδίως το να γκρεμίζουν δέντρα”.

Το όλο εγχείρημα παρουσιάζεται ως μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι ασιατικοί ελέφαντες εξοπλίζοντάς τους με χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να ζήσουν στις τεράστιες εκτάσεις της Αρκτικής, γνωστές ως στέπες -μαμούθ. Οι επίσης επιστήμονες εκτιμούν  ότι η εισαγωγή κοπαδιών υβριδίων ελέφαντα-μαμούθ στην τούντρα της Αρκτικής μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του υποβαθμισμένου οικοσυστήματος.

ΠΗΓΗ: Guardian

 

Διαφήμιση