Αρχική Ειδήσεις Κύμα ανατιμήσεων: Σε ποια προϊόντα παρατηρείται αύξηση

Κύμα ανατιμήσεων: Σε ποια προϊόντα παρατηρείται αύξηση

0
φρούτα και λαχανικά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει για πολλά νοικοκυριά, το κύμα ανατιμήσεων που έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, καθώς έχει αρχίσει να «δείχνει τα δόντια του» και στην οικονομία της χώρα μας.

Αυτές οι τρομακτικές αυξήσεις οφείλονται -εκτός από την πανδημία– στις φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισαν πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και η Ελλάδα.

Επηρεάζεται ο άρτος

Ένα από τα βασικά προϊόντα που θα υποστεί μεγάλη αύξηση τιμής είναι το ψωμί. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η τιμή των δημητριακών παγκοσμίως είναι αυξημένη κατά 31% σε σχέση με πέρσι, της ζάχαρης κατά 39%, ενώ των φυτικών ελαίων κατά 67%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, πως σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και επιβάρυνση που προκύπτει από την τιμή του πετρελαίου που αφορά το κόστος της μεταφορά, καθώς και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο με αύξηση της τιμής 85%, που αφορά την παραγωγή.

Οι αρτοποιοί μιλούν για αύξηση της κλίμακας 10%-15%, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή αφορά μόνο προϊόντα πολυτελείας ή όλα τα είδη άρτου.

Ο καφές και η ζάχαρη

Οι καταστροφές στις φυτείες του καφέ της Βραζιλίας προκάλεσαν σοκ στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει αυξηθεί κατά 49%, χωρίς να αναμένεται μείωση της σύντομα, καθώς η παραγωγή θα αργήσει να επανέλθει στους πρότερους ρυθμούς της.

Σχετικά με τη ζάχαρη, παρουσιάστηκε αύξηση 9,6% από τον Ιούλιο, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις του παγετού στις σοδειές της Βραζιλίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα στον κόσμο. Όμως, οι καλές προοπτικές που έδειξαν οι παραγωγές στην Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενέτειναν τις ανησυχίες.

Τα νωπά προϊόντα

Στα νωπά προϊόντα είναι απαραίτητο να λάβει κανείς υπόψιν του και άλλους παράγοντες. Αφενός, είναι το υψηλότερο κόστος παραγωγής. Πέρα από το πετρέλαιο (κίνηση, θερμοκήπια κλπ.), σημαντικές ανατιμήσεις έως και 45% καταγράφονται σε λιπάσματα, σπόρους, ζωοτροφές. Αφετέρου, είναι οι ελλείψεις λόγω φυσικών καταστροφών. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές φέτος πλήρωσαν πιο ακριβά από πέρυσι τα ροδάκινα και τα κεράσια, καθώς ο παγετός της άνοιξης ρήμαξε την παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία χονδρικής (ΟΚΑΑ), η επικρατούσα τιμή στα λευκόσαρκα ροδάκινα την περασμένη εβδομάδα ήταν 1,60 ευρώ/κιλό έναντι 0,90 ευρώ/κιλό πέρσι. Αντίστοιχα, μεγάλη ζημιά προκάλεσε και ο παρατεταμένος καύσωνας του Αυγούστου, ο οποίος έπληξε τομάτες, αγγούρια, φασολάκια και, απ’ ό,τι λένε οι παραγωγοί, ζημιά ανάλογη έγινε σε μπρόκολα, κουνουπίδια κοκ., σύμφωνα με το iefrimerida.gr.

Τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εμφανίζονται σε βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά και οι μαργαρίνες.

Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι, όπως εμφανίζονται στην τελευταία έρευνα για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο, έγιναν σε φυσικό αέριο 72,32%, πετρέλαιο κίνησης 20,25%, βενζίνη 16,8%, άλλα βρώσιμα έλαια 16,32%, αρνί και κατσίκι 13,21%, νωπά λαχανικά 8%, νωπά ψάρια 6,58%, νωπά φρούτα 5,19%, φρέσκα θαλασσινά 4,39%, τυριά 3,54%, μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη 3%, ελαιόλαδο 2,61%, πίτσες και πίτες 2,08%, ζυμαρικά 1,83%, παιδικές τροφές 1,73%, κατεψυγμένα ψάρια 1,73%, αλεύρι 1,69%, πατάτες 1,21%, όπως αναφέρει το protothema.gr

Διαφήμιση