Αρχική Ανακύκλωση Κομισιόν: Προτείνεται ένας φορτιστής για ηλεκτρονικές συσκευές

Κομισιόν: Προτείνεται ένας φορτιστής για ηλεκτρονικές συσκευές

0
nicolas hirajeta wJQPr0iQpK4 unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τη δημιουργία κοινού φορτιστή για τις ηλεκτρονικές προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Πρόκειται για μία πολιτική όχι μόνο για μείωση της ταλαιπωρίας που δημιουργείται στους καταναλωτές αλλά κυρίως για μείωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Τα μέτρα που προτείνονται

Με την πρόταση αυτή αναθεώρησης της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης των συσκευών θα εναρμονιστούν:

Η USB-C θα καταστεί η πρότυπη θύρα για όλα τα έξυπνα τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών.

Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί ο αριθμός των αχρείαστων φορτιστών που αγοράζονται ή που μένουν αχρησιμοποίητοι.

Τα οφέλη

Η μείωση της παραγωγής και της απόρριψης νέων φορτιστών εκτιμάται ότι θα μειώσει την ποσότητα των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά σχεδόν χίλιους τόνους ετησίως.

Το μέτρο αυτό αναμένεται ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τον αριθμό των νέων φορτιστών που αγοράζουν και, ως εκ τούτου, θα τους βοηθήσει να εξοικονομούν 250 εκατ. EUR ετησίως από περιττές αγορές φορτιστών.

«Οι φορτιστές τροφοδοτούν τις σημαντικότερες ηλεκτρονικές συσκευές μας. Καθώς οι συσκευές αυξάνονται διαρκώς, πωλούνται όλο και περισσότεροι φορτιστές που δεν είναι εναλλάξιμοι ή δεν είναι απαραίτητοι. Θέτουμε τέλος σ’ αυτό. Με την πρότασή μας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μοναδικό φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους, γεγονός που θα προσφέρει σημαντική ευκολία και θα μειώσει τα απόβλητα» σημείωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν.

Επίσης η εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.τόνισε «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ταλαιπωρούνται ήδη πολύ καιρό από τους ασύμβατους φορτιστές, οι οποίοι σωρεύονται στα συρτάρια τους. Δώσαμε στον κλάδο άφθονο χρόνο για να βρει τις δικές του λύσεις και πλέον είναι καιρός να αναληφθεί νομοθετική δράση για έναν κοινού τύπου φορτιστή. Η δράση αυτή συνάδει με τις οικολογικές και τις ψηφιακές φιλοδοξίες μας και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον μας» τόνισε

Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί μείωση του αριθμού των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε 3, ωστόσο το ζητούμενο του ενός φορτιστή για όλες τις έξυπνες συσκευές μας παραμένει.

Διαφήμιση