Αρχική Περιβάλλον Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό με πτώση θερμοκρασίας και βροχές

Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό με πτώση θερμοκρασίας και βροχές

0
Βροχή, καταιγίδα, βροχόπτωση, κακοκαιρία
Έντονη βροχόπτωση στην Αθήνα, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Διαφήμιση

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού σε φθινοπωρινό θα σημειωθεί από την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς αναμένονται τοπικές νεφώσεις και βροχές σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo.gr, αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 15 έως 29, της Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά από 17 έως 30, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 17 έως 33, στην Πελοπόννησο από 17 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 30, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 18 έως 27, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 18 έως 32, στις Κυκλάδες από 22 έως 29, στα Δωδεκάνησα από 25 έως 32 και στην Κρήτη από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Αττική

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Δροσιά και πολλές βροχές πρώτα στα δυτικά, από το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως αναφέρεται στο hellenicweather.com, oι διατάξεις των συστημάτων καιρού στην Ευρώπη ευνοούν την άφιξη στην περιοχή μας ψυχρότερων αερίων μαζών τόσο χαμηλά όσο και ψηλά στην ανώτερη ατμόσφαιρα, οι οποίες συναντώντας τα κατά πολύ θερμότερα σε σχέση με το περιβάλλον νερά της μεσογείου θερμαίνονται, εμπλουτίζονται με υγρασία και σε συνδυασμό με την αστάθεια στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας καθ’ ύψος δημιουργούνται βροχές.

ΚΑΙΡΟΣ

Η αλλαγή του καιρικού σκηνικού θα ξεκινήσει το βράδυ του Σαββάτου από τη βορειοδυτική Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:

Σάββατο 04/09

O καιρός θα είναι αίθριος με κατά τόπους νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια θα πυκνώσουν και το βράδυ στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες τις μεταμεσονύχτιες ώρες θα ενταθούν και θα τείνουν να επεκταθούν ανατολικότερα.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από
βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές στη νησιωτική χώρα θα φτάσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου και στα ηπειρωτικά, τους 31 με 33 βαθμούς.

Κυριακή 05/09

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και από το απόγευμα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Το βράδυ αναμένεται εξασθένηση στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός αρχικά θα είναι γενικά αίθριος, από το απόγευμα όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα εκδηλωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, στρεφόμενοι αργά το βράδυ σε βόρειους με τάση ενίσχυσης. Στα υπόλοιπα θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια,  της τάξης των 5 με 6 βαθμών.

Δευτέρα 06/09

Στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο και τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 6 με 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στις υπόλοιπες περιοχές.

Τρίτη 07/09

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο είναι πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες ενόψει της κακοκαιρίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαφήμιση