Αρχική Περιβάλλον Global Witness: Δολοφονήθηκαν 227 ακτιβιστές περιβάλλοντος το 2020

Global Witness: Δολοφονήθηκαν 227 ακτιβιστές περιβάλλοντος το 2020

0
arton23413 0145d
Εικόνα: Extinction Rebellion/XRSEPRESS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. 227 ακτιβιστές γης και περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν το 2020. Καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται, η βία κατά των υπερασπιστών του περιβάλλοντος κλιμακώνεται, σημειώνει στην τελευταία έκθεση της η Global Witness.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά,σημειώνεται στην έκθεση.

Καθώς η κλιματική κρίση βαθαίνει, οι δασικές πυρκαγιές σαρώνουν σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η ξηρασία καταστρέφει τη γεωργική γη και οι πλημμύρες αφήνουν χιλιάδες νεκρούς, η κατάσταση για τους υπερασπιστές της γης όπως φαίνεται επιδεινώνεται.

Τέσσερις ακτιβιστές σκοτώνονται κάθε βδομάδα

Κατά μέσο όρο, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τέσσερις περιβαλλοντικοί ακτιβιστές σκοτώνονται κάθε εβδομάδα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Αυτό το υπερβολικό μέγεθος όμως μάλλον είναι υποτιμημένο, αν λάβουμε υπόψη τους αυξανόμενους περιορισμούς στην ενημέρωση και ότι πολλές υποθέσεις πιθανότατα δεν αναφέρονται. 

Στην υλοτομία οι περισσότεροι φόνοι

Τα στοιχεία δείχνουν το ανθρώπινο κόστος της καταστροφής από εκμεταλλευτικές βιομηχανίες και εταιρείες. Τουλάχιστον το 30% των καταγεγραμμένων επιθέσεων συνδέεται με εκμετάλλευση πόρων – σε υλοτομία, υδροηλεκτρικά φράγματα και άλλες υποδομές, εξορύξεις και αγροτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Η υλοτομία ήταν ο κλάδος με τους περισσότερους φόνους με 23 περιπτώσεις – με επιθέσεις στη Βραζιλία, τη Νικαράγουα, το Περού και τις Φιλιππίνες.

Οι δολοφονίες περιλαμβάνουν τη δολοφονία του Carscar Eyraud Adams, υπερασπιστή νερού που δολοφονήθηκε στο Μεξικό αφού αντιτάχθηκε στις εξορυκτικές βιομηχανίες που συνέβαλαν στην έλλειψη νερού στη Baja California. Ο Carscar ήταν ένας από τους πολλούς αυτόχθονες που σκοτώθηκαν το 2020, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και προστατεύοντας τα προγονικά εδάφη από εκείνους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς τους πόρους.

Το κέρδος πάνω από τη ζωή

“Μια μέρα, ελπίζουμε να αναφέρουμε ένα τέλος στη βία εναντίον όσων υπερασπίζονται τον πλανήτη μας και τη γη. Έως ότου όμως οι κυβερνήσεις ασχοληθούν σοβαρά με την προστασία των υπερασπιστών και οι εταιρείες αρχίσουν να βάζουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη πριν από το κέρδος, τόσο η κλιματική κατάρρευση όσο και οι δολοφονίες θα συνεχιστούν.

Αυτά τα δεδομένα αποτελούν άλλη μια έντονη υπενθύμιση ότι η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης φέρει ένα αφόρητα βαρύ φορτίο για ορισμένους, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν τα δάση, τα ποτάμια και τις βιόσφαιρες που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της μη βιώσιμης υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό πρέπει να σταματήσει ”, αναφέρει ο Chris Madden υπέυθυνος εκστρατείας στο Global Witness

Στη Λατινική Αμερική τα περισσότερα θύματα

Οι ακτιβιστές που εξακολουθούν να απειλούνται περιλαμβάνουν κοινότητες στο Γκουαπινόλ της Ονδούρας, όπου δεκάδες υπερασπιστές της γης και των υδάτων έχουν συλληφθεί τα τελευταία χρόνια για διαμαρτυρία ειρηνικά για την παραχώρηση εξόρυξης οξειδίου του σιδήρου που χορηγήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση σε προστατευόμενη περιοχή. Πολλά μέλη της κοινότητας παραμένουν φυλακισμένα.

clime deaths

Διαφήμιση