Αρχική Ειδήσεις Γεν. Συνέλευση ΟΗΕ: Παρουσία του Ν. Δένδια – Με ποιούς θα συναντηθεί

Γεν. Συνέλευση ΟΗΕ: Παρουσία του Ν. Δένδια – Με ποιούς θα συναντηθεί

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΒΥΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ NAJLA EL MANGOUSH (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με την Λίβυα ομόλογό του, Najla El Mangoush, την Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει σειρά από σημαντικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο κ. Δένδιας θα έχει σειρά συναντήσεων, από Δευτέρα 20 έως και Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια -παράλληλα με ορισμένες επαφές σε υπουργικό επίπεδο- θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, αναμένεται να υπάρξουν διμερείς συναντήσεις με παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο και τη συνάντηση με τον ομόλογό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας, καθώς και τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Οι ανωτέρω συναντήσεις έρχονται στη συνέχεια των τακτικών επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του των κρατών αυτών και αποτελούν εμπέδωση των στρατηγικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με τις χώρες αυτές τα τελευταία δύο χρόνια.

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις, μαζί με την Κύπρο, όπως αυτή της Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Ακόμη προγραμματίζεται τετραμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, καθώς και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αναμένεται να προετοιμάσει την προσεχή τριμερή σύνοδο κορυφής, η οποία προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Η τετραμερής με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Ισραήλ αναμένεται να εξετάσει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα, τα οποία θα εξετασθούν εις βάθος στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, επίσης τον προσεχή Οκτώβριο.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών μεταξύ των υπουργών Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίοι θα έχουν συντονιστική συνάντηση τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί και στις επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γκάμπιας και της Κιργιζίας, καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες αυτές.

Ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση με τη Λίβυα ομόλογό του, καθώς και την επίσκεψη στην Τυνησία, ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του από την Αλγερία, χώρα, η οποία έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη αποφυγής ανάμιξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Επίσης, προβλέπεται συνάντηση με τον νέο Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να εξετασθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου.

Εμβάθυνση των σχέσεων με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εμβάθυνση των σχέσεων με σημαντικές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των οριζόντων και των συνομιλητών με απώτερο σκοπό την προβολή των θέσεων της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό επίκειται συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντας και την ΥΠΕΞ της Κένυας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δώρισε 200.000 εμβόλια στην Ρουάντα και 80.000 στην Κένυα. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματέας της Γαλλοφωνίας είναι από τη Ρουάντα. Αναφορικά με την Κένυα, όπως υπενθύμιζαν διπλωματικές πηγές, η εν λόγω χώρα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι οι δύο υπουργοί είχαν εγκάρδια συνάντηση τον περασμένο Ιούνιο στη Ρώμη, στο περιθώριο της Διάσκεψης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Νταές (Daesh).

Επίσης, προγραμματίζονται συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γκάνας και της Γκαμπόν, υπό το φως της ανάληψης αμφοτέρων από θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2022-23. Ο υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζεται να συναντηθεί και με την Σουδανή ομόλογό του, καθώς το Σουδάν αποτελεί σημαντική χώρα στην περιοχή, σύνδεσμο μεταξύ Αραβικού κόσμου και υποσαχάριας Αφρικής, καθώς και χώρα που επηρεάζεται, όπως και η Αίγυπτος, από τη ροή των υδάτων του Νείλου.

Τέλος, έμφαση θα δοθεί και στην ανάπτυξη των σχέσεων με χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ κ. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του από τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα. Εντός των επομένων μηνών προγραμματίζεται άλλωστε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση