Αρχική Ειδήσεις FBI: Στη δημοσιότητα έγγραφο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

FBI: Στη δημοσιότητα έγγραφο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

0
World-Trade-Center-2001
Εικόνα: UNSPLASH/History in HD
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το FBI δημοσίευσε το πρώτο έγγραφο που σχετίζεται με μια έρευνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το βράδυ του Σαββάτου. Και αυτό λιγότερο από 10 ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο καλούσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τις σχετικές υπηρεσίες να δημοσιοποιήσουν ορισμένους φακέλους.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε μια αναθεωρημένη έκθεση 16 σελίδων από τον Απρίλιο του 2016 σχετικά με την έρευνά του σχετικά με τον ρόλο που είχε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στην υποστήριξη των αεροπειρατών που πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση. Δεν περιλάμβανε, ωστόσο, οριστικά στοιχεία σχετικά με το αν το βασίλειο είχε ή όχι ρόλο στις επιθέσεις του 2001.

Οι πράκτορες του FBI, στο υπόμνημα που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συζήτησαν την εξέταση των τηλεφωνικών αρχείων που φαινόταν να συνδέουν μερικά από τα θέματα της έρευνας με συνεργάτη του Οσάμα Μπιν Λάντεν ή άλλα άτομα που τελικά έγιναν κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο.

Τι περιέχει η έκθεση

Η έκθεση ανέφερε επίσης λεπτομερώς περιπτώσεις στις οποίες ορισμένοι μάρτυρες προσέφεραν πληροφορίες που ήταν ασυμβίβαστες με τους ισχυρισμούς ορισμένων υποκειμένων της έρευνας, οι οποίοι απέρριψαν οποιαδήποτε γνώση της πλοκής.

Επιπλέον, ρίχνει φως στην έρευνα του γραφείου του Ομάρ αλ Μπαγιούμι, ο οποίος φερόταν ως Σαουδάραβας φοιτητής στην Καλιφόρνια. Ήταν ύποπτος ότι παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη σε δύο από τους αεροπειρατές, τον Ναουάφ Αλ-Χάζμι και τον Χαλίντ Αλ-Μιντάρ.

Του έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες από συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2015 με ένα άτομο, το οποίο -σύμφωνα με το FBI- είχε επαφή με τον Μπαγιούμι. Το όνομα του ατόμου αφαιρέθηκε από την αναφορά.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι το ερωτών άτομο είχε σχέσεις με το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Λος Άντζελες και διατηρούσε «ανέκδοτα προσωπικών αλληλεπιδράσεων με την προξενική ηγεσία».

Στην έκθεση, το FBI διευκρινίζει ότι ο Μπαγιούμι παρείχε μετάφραση, ταξιδιωτική βοήθεια, διαμονή και χρηματοδότηση στους αεροπειρατές.

Ο ρόλος του Μπαγιούμι

Η έκθεση ανέφερε ότι ένα μήνα πριν φτάσουν οι αεροπειρατές, ο Μπαγιούμι έκανε check in σε ένα ξενοδοχείο, το «Culver City» της Καλιφόρνια, μαζί με έναν άνδρα του οποίου οι αριθμοί τηλεφώνου συνδέονταν με έναν πνευματικό σύμβουλο ενός υπολοχαγού του Μπιν Λάντεν. Οι δύο αυτοί άνδρες φέρονται να είχαν σχέσεις με το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Λος Άντζελες.

Η έκθεση της Επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου 2004 βρήκε ελάχιστα στοιχεία ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε συνδεθεί με τους αεροπειρατές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δικαστικό αρχείο του 2017 από έναν πρώην αξιωματούχο του FBI στο Λος Άντζελες, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι ο Μπαγιούμι ήταν μυστικός υπάλληλος πληροφοριών και δραστηριοποιούνταν σε τρομοκρατικές ενέργειες μαζί με τον Φαχάντ αλ-Θουμέιρι.

Η επιχείρηση «Encore»

Το FBI ξεκίνησε την επιχείρηση «Encore» το 2006, η οποία διερεύνησε πιθανή συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις. Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου μια δεκαετία πριν ολοκληρωθεί το 2016.

Η δημοσιοποίηση του Σαββάτου έρχεται καθώς οι ΗΠΑ τιμούν την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων που στοίχισαν σχεδόν 3.000 ζωές και οδήγησαν στη μεγαλύτερη σύγκρουση της Αμερικής στο Αφγανιστάν.

Ο Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα διέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες υπηρεσίες να εξετάσουν ορισμένα έγγραφα και να τα αποχαρακτηρίσουν.

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Βασίλειο συμφωνεί με τη δημοσίευση των εγγράφων που σχετίζονται με τις επιθέσεις του 2001.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι η Σαουδική Αραβία είναι συνένοχος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι κατηγορηματικά ψευδής», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε ότι υποστήριξε τον «πλήρη αποχαρακτηρισμό τυχόν εγγράφων και υλικών» που σχετίζονται με την έρευνα των ΗΠΑ για τις επιθέσεις με την ελπίδα ότι «θα τερματίσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον του Βασιλείου μια για πάντα».

Η ομάδα 9/11 Families United, η οποία τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των αρχείων του FBI, ανακοίνωσε το πρώτο έγγραφο σε δήλωσή του το Σάββατο.

Η Τέρι Στράντα από την 9/11 Families United, της οποίας ο σύζυγος Τομ σκοτώθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, είπε ότι «είναι καιρός για το Βασίλειο να αναλάβει την ευθύνη για τον ρόλο των αξιωματούχων του στη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων σε αμερικανικό έδαφος».

Διαφήμιση