Αρχική Περιβάλλον 1st Digital Beach Summit: «Πράσινος» ψηφιακός μετασχηματισμός

1st Digital Beach Summit: «Πράσινος» ψηφιακός μετασχηματισμός

0
digital
Διαφήμιση

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος στις προοπτικές που ανοίγει στην Ελλάδα η πράσινη ανάπτυξη, στα πλαίσια του 1st Digital Beach Summit, στο Μονολίθι Πρέβεζας.

Υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τις προτεραιότητες όλων των χωρών παγκοσμίως με τις οικονομίες μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών να καλούνται να δώσουν απαντήσεις. Αλλά συμπλήρωσε πως στις τεχνολογίες δεν είναι όλα ρόδινα καθώς και αυτές αφήνουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα στον πλανήτη. Γι’ αυτό πρέπει να «παντρευτεί το smart με το green» και να οδηγήσει στις καθαρές ψηφιακές τεχνολογίες.

Πώς θα φτάσει η Ελλάδα στον στόχο της

Ο πράσινος ψηφιακός μετασχηματισμός θα επιτευχθεί, όπως τόνισε με δημόσια χρηματοδότηση, κοινοτικούς πόρους, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στα βήματα του Υπουργείου προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Συγκεκριμένα, μίλησε για πρόγραμμα που ξεκίνησε δυστυχώς από ένα δυσάρεστο γεγονός, έναν πνιγμό. Μετά από αυτό το λυπηρό γεγονός, σε όλα τα λιμεναρχεία, τα στελέχη έχουν τάμπλετ ώστε σε πραγματικό χρόνο να βλέπουν που υπάρχουν ναυαγοσώστες, αν έχουν τις κατάλληλες άδειες οι επιχειρηματίες. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου με τις online αιτήσεις των πολιτών χωρίς φυσική παρουσία στα λιμεναρχεία.

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας και θα οδηγήσουν σε μία πράσινη ανάπτυξη. Όπως είπε, η Ελλάδα καλείται να μειώσει τις εκπομπές θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Ενώ, ένας ακόμα στόχος που θα οδηγήσει στην περιβαλλοντικά ουδέτερη οικονομία είναι η απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2025, πρόσθεσε.

Στο τέλος του λόγου του αναφέρθηκε στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας που διέπεται από πέντε αρχές: την δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης σε περιοχές που απολιγνιτοποιούνται, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των επηρεαζόμενων περιοχών, την μετάβαση στις γρήγορες νίκες και στην αειφόρο ανάπτυξη και ανάπτυξη της καινοτομίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων.

Παρόντες στο τραπέζι ήταν επίσης ο Φώτης Ταλαντζής (CEO Novoville), Γιώργος Κάββουρας (Γενικός Διευθυντής OMEXON), Κωνσταντίνος Τριάντης (CEO Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και ο Λουκάς Δημητρίου (Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου).

Τη συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 1.291 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι
Επόμενο άρθροΑνακαλύφθηκαν προϊστορικά θηλαστικά – Αλλάζουν την πορεία της εξέλιξης