Αρχική Ειδήσεις Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο- Όλα τα μέτωπα

Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο- Όλα τα μέτωπα

0
Πυρκαγιά, φωτιά, Πυροσβεστική
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αγωνία δίχως τέλος η κατάσταση στην Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια.

Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

«Υπάρχει μεγάλο μέτωπο προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, δυο μικρά ας πούμε προς τα Βασιλικά και ένα στις Αφίδνες», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Αρκετές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υλικές ζημιές και στους οικισμούς Κοσμοθέα και Δροσοπηγή.

Όσον αφορά στο Καλέντζι, για το οποίο υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης, επεσήμανε ότι για την ώρα δεν εμπνέει ανησυχία.

Ανείπωτη καταστροφή

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Υπάρχει πλέον μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της Eθνικής Oδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Στις Αφίδνες, εκτός από οικίες, οι φλόγες έχουν κάψει αρκετό μέρος του δάσους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καύσιμη ύλη για να γυρίσει η φωτιά μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ έχουν κοπεί και καεί κάποια καλώδια της ΔΕΗ, κάποια μάλιστα είναι επικίνδυνα καθώς βρίσκονται και στον δρόμο. Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τη περιοχή.

Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και Διεθνής Βοήθεια

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν.

Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Κυκλοφορία

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας  στο τμήμα από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο των Οινοφύτων.

FIRE FOREST

Επιπλέον, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το νόμο Αττικής.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται: τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα υδροφόρα οχήματα  που κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης καθώς και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Η αδυσόπητη πυρκαγιά, που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της, πλήττει Αττική, Εύβοια,  Ηλεία, ενώ νέες εστίες φωτιάς εμφανίστηκαν σε Λάρισα, Μεσσηνία και Φωκίδα.

Οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα, που σηκώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, θα γνωστοποιηθεί και το σχέδιο κατάσβεσης.

Υπενθυμίζεται πως τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Εκκενώσεις κατοικιών- Καταστροφές

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. Εκκενώθηκαν ήδη και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να εμποδίσουν τη φωτιά να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Η μανία της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Στην Εύβοια, η φωτιά έφτασε έως την παραλία της Αγίας Άννας. Περισσότεροι από 128 πολίτες απομακρύνθηκαν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα με έξι βάρκες με προορισμό το Μαντούδι Ευβοίας.

Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς.

Σε δραματικό τόνο, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν όλα τα χωριά της ανατολικής πλευράς, σημειώνοντας πως «δυστυχώς οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη».

Για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Εύβοια μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Είναι μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Προς νότια φτάνει στη δημοτική κοινότητα Κηρέως. Η φωτιά τρέχει πολύ γρήγορα και προς βόρεια και προς νότια. Έχει μπει στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. Και τα δύο μέτωπα είναι πολύ δύσκολα. Χρειάζονται εναέρια μέσα. Τα επίγεια έχουν εξαντληθεί», περιέγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Αν δεν έχουμε αρκετά εναέρια, οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχτεί μικρή. Δεν κινδυνολογούμε, αλλά ο τόπος εδώ καίγεται ολόκληρος. Δεν γνωρίζουμε πόσα εναέρια μέσα θα έρθουν», συνέχισε ο ίδιος.

Τρία μέτωπα στην Ηλεία

Τρία ήταν τα μέτωπα τη νύχτα στην Ηλεία με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλο, να καταγγέλει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Ελαίας και Καλλιθέας. Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης, η πυροσβεστική έδωσε εντολή για την προληπτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων.

Πρόκειται για τις κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα. Ήδη από την Τετάρτη, έχουν εκκενωθεί 29 περιοχές, η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω-Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Σε εξέλιξη τέσσερα ενέργα μέτωπα στη Μεσσηνία – Εκτός κινδύνου το Διαβολίτσι

«Συνεχίζονται τα παλιά και έχουμε και δύο καινούργια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Όπως ανέφερε υπάρχει μια φωτιά στο Μουζάκι της Τριφυλίας που συνεχίζει και καίει σε μια χαράδρα «παρά την προσπάθεια αγροτών και πυροσβεστικής».

Κι ακόμα μια στην Άνθεια η οποία με τη βοήθεια των ντόπιω, της Καλαμάτας και της πυροσβεστικής έχει περιοριστεί στα 30 στρέμματα.

Οι παλιές στην Άνω Μεσσηνία συνεχίζονται. Τα μέτωπα είναι πολλά. Η φωτιά πέρασε μέσα από ένα χωριό. Καήκαν τρία σπίτια. Ενώ η φωτιά συνεχίζει προς την Κοινότητα Δεσσύλα.

«Ο κίνδυνος έχει φύγει από το μεγάλο κεφαλοχώρι της περιοχής το Διαβολίτσι», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης ενώ αναφέρθηκε σε ηλικιωμένους ανθρώπους που αρνούνταν σθεναρά να αφήσουν τις κατοικίες τους μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Στην Άνω Μεσσηνία η φωτιά έχει περάσει και προς την Αρκαδία. Γίνονται προσπάθειες να ελεγχθούν. Η πυροσβεστική κάνει ό,τι μπορεί. Υπάρχουν πολλά ενεργά μέτωπα. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αργότερα θα έχει και ισχυρούς ανέμους.», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, ενώ συγκρίνοντας την παρούσα κατάσταση με εκείνη το 2007, σημείωσε ότι δεν είναι τόσο δραματική όσο εκείνη τη χρονιά.

Πυρκαγιά στο Σαραντάπορο Ελασσόνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση, ενώ στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με 6 υδροφόρα οχήματα και 5 πεζοπόρα της Πυροσβεστικής.

Στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς συνδράμουν οι Δήμοι Ελασσόνας και Σερβίων Κοζάνης.

Διαφήμιση