Αρχική Special Topics Πυρκαγιές Αύγουστος 2021: Ο πύρινος όλεθρος σε φωτογραφίες

Πυρκαγιές Αύγουστος 2021: Ο πύρινος όλεθρος σε φωτογραφίες

0
[345068] ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Διαφήμιση

Της Μαρίας Μπότη,

Με τις καταστροφικές φωτιές να μαίνονται ακόμα σε Εύβοια και Ηλεία, αλλά και την καταστροφική πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης, τα στοιχεία για τις φωτιές του 2021 είναι σοκαριστικά.

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πύρινο όλεθρο που σαρώνει κυρίως Αττική, Εύβοια και Ηλεία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου εμφανίζονται πυρκαγιές μικρότερης έντασης.

Συνολικός απολογισμός

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη στη Μεσόγειο – μετά από την Τουρκία και την Ιταλία – σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση φέτος (συνολικά 933.680 στρέμματα έως 8 Αυγούστου 2021) και δεύτερη -μετά την Κύπρο- όσον αφορά την αύξηση (+336%) των καμένων εκτάσεων συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002-2020.

Η Τουρκία είναι η «πρωταθλήτρια» φέτος, με περίπου 1,6 εκατομμύρια στρέμματα (αύξηση 314% έναντι του μέσου όρου 2002-2020) και ακολουθεί η Ιταλία με περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα και αύξηση 148%. Μετά την τρίτη Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία με καμένες εκτάσεις σχεδόν 400.000 στρεμμάτων (μείωση 39%).

EFFIS BA 2021 FOTIES

Ρημαγμένο τοπίο

Στάχτη και αποκαΐδια συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης ημέρας στις περιοχές που έχουν πληγεί – και εξακολουθούν να πλήττονται – από τις φωτιές. Μέσα σε ένα πύρινο χάος άνθρωποι δείχνουν το μεγαλείο ψυχής, την θέληση και την πίστη που διαθέτουν.

Αττική

Το μεσημέρι της Τρίτης, 3 Αυγούστου 2021, στην καρδιά ενός πολυήμερου και έντονου καύσωνα στην Αθήνα, ξεκίνησε η μεγαλύτερη και δριμύτερη ιστορικά πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.

Η φωτιά αρχικά ξέσπασε ανατολικά στα βασιλικά κτήματα στη Βαρυμπόμπη. Χωρίς ισχυρούς ανέμους αλλά με ένα δάσος συμπαγές, χωρίς αντιπυρικές ζώνες και γεμάτο τεράστια πεύκα, η πύρινη λαίλαπα έφτασε να απειλεί εργοστάσια και επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ το απόγευμα άρχισε να καίει σπίτια μέσα στην πόλη της Βαρυμπόμπης.

Το μηνύματα έκτακτης ανάγκης από το 112 καλούσαν τους πολίτες αρχικά να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ (EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)
Πυρκαγιά στην Άνω Βαρυμπόμπη του δήμου Αχαρνών, την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Αν και η πυρκαγιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το πύρινο μέτωπο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το πρωί της Τετάρτης (04/08), με τις επίγειες δυνάμεις των Πυροσβεστών να έχουν καταβάλει ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα για να την περιορίσουν.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, κάηκαν 94 σπίτια και έγιναν 442 διασώσεις ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί από τις φλόγες. Εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα κάηκαν ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές, ενώ υπολογίζεται ότι η καμένη έκταση φτάνει τα 80.000 στρέμματα στην Αττική.

ΠYΡΚΑΓΙΑ Β.Α ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ // ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)
Η επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά στην Β.Α Αττική. Στιγμιότυπα από τον οικισμό Δροσοπηγή, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

ΠYΡΚΑΓΙΑ Β.Α ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ // ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Η επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά στην Β.Α Αττική. Στιγμιότυπα από τον οικισμό Δροσοπηγή, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)Την ώρα που η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είχε περιοριστεί και οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμεναν απλά σε επιφυλακή, το μέτωπο αναζωπυρώθηκε και άρχισε να καίει ότι δεν είχε κάψει πριν. Η φωτιά μπήκε και πάλι στο πυκνό δάσος στους πρόποδες της Πάρνηθας, κινήθηκε ξανά απειλητικά προς τη Βαρυμπόμπη και με τη βοήθεια του ανέμου άρχισε να απειλεί τα βασιλικά ανάκτορα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Καταστροφές από την πυρκαγιά στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΒΑΡΥΜΠΟΠΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINSSI)
Πυρκαγιά στην Βαρυμπόπη, Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINSSI)

Το μέτωπο είχε ξεφύγει, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με το χρόνο για να μπορέσουν να περιορίσουν τη φωτιά. Ωστόσο, μέσα σε λίγη ώρα είχε φτάσει σε Δροσοπηγή, Κρυονέρι, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Άγιο Στέφανο, Αφίδνες, Μαλακάσα αλλά και Εθνική Οδό.

[345140] ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ (EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ)
Εικόνες από το κομμάτι του δάσους της Πάρνηθας, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ)

Βόρεια Εύβοια

Η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται ακόμα, ενώ οι καταστροφές αναμένεται να καταγραφούν με τα πιο μελανά γράμματα στην ιστορία της χώρας, καθώς θα είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ / ΚΗΡΥΝΘΟΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Πυρκαγιά στο Μαντούδι Εύβοιας, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ / ΚΗΡΥΝΘΟΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Πυρκαγιά στο Μαντούδι Εύβοιας, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Για 7η συνεχόμενη ημέρα η Εύβοια είναι παραδομένη στις φλόγες με το πύρινο μέτωπο να έχει καταστρέψει σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της, όπου η φωτιά καίει το ένα χωριό μετά το άλλο.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ / ΠΕΥΚΙ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Πευκί.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Το μέγεθος της καταστροφής στον φυσικό πλούτο της περιοχής είναι ανυπολόγιστο. Σπίτια έχουν καεί, περιουσίες και κόποι μιας ολόκληρης ζωής έχουν παραδοθεί στις φλόγες, με τους κατοίκους να καλούνται να υπερασπιστούν «μόνοι τους» τα υπάρχοντά τους.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΜΑΤΡΙΑΔΕΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Σταμούλος, μιλώντας στον Ant1 σημείωσε ότι «στον Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα», από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος. «Στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1000 μόνο στον Δήμο μας», είπε χαρακτηριστικά.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ/ΓΑΛΑΤΣΩΝΑ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Μαζί ενεργούν και Σέρβοι πυροσβέστες. Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Έως τώρα περίπου 50.000 στρέμματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ ο απολογισμός για τις καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να μαίνεται.

Ηλεία

Έχει ξεπεράσει τις 90.000 στρέμματα η έκταση που έχει παραδοθεί στις φλόγες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στην Ηλεία από την οποία έχει καεί το 70% , εκ των οποίων τα μισά είναι δασική έκταση και τα άλλα μισά γεωργική.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΗΛΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Πυρκαγιά στο Χελιδόνι Ηλείας, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΑΛΑΣ ΗΛΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Πυρκαγιά στο χωριό Λάλας Ηλείας, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Η Αρχαία Ολυμπία αποτέλεσε επίσης ένα από τα “θύματα” της φωτιάς, καθώς η μάχη για την κατάσβεση ήταν δύσκολη και διαρκής.
[345068] ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
[345064] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ .ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία, Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

 

 

Διαφήμιση