Αρχική Διάστημα Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν

0
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Εικόνα: trip2athens.com
Διαφήμιση

Η Πανσέληνος του Αυγούστου, θεωρείται από πολλούς η λαμπρότερη και μεγαλύτερη του έτους.

Εκδηλώσεις Αυγουστιάτικης Πανσέληνου

Η πανσέληνος του Αυγούστου αποτελεί πάντα μια ευκαιρία να θαυμάσουμε το φεγγάρι. Φέτος, η πανσέληνος είναι 22 Αυγούστου. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο για να απολαύσουν το φως του φεγγαριού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σήμερα, 121 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει την Πανσέληνο. Πενήντα τρεις από αυτούς θα φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις.

Αποτελεί θεσμό για τη χώρα μας το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, χώρων ιστορικού ενδιαφέροντος και μουσείων το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, χωρίς εισιτήριο για το κοινό.

Συνήθως μάλιστα, οι σχετικές εκδηλώσεις εκτείνονται μερικές ημέρες πριν και μετά από την Πανσέληνο ώστε όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μας και επισκέπτες της χώρας να απολαύσουν την μαγεία αυτών των χώρων το βράδυ.

Εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε άλλες ημερομηνίες:

  • Παρασκευή 20 Αυγούστου: Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, στην Ημαθία, Σάββατο 21 Αυγούστου: Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Κεφαλονιά, Άνω Κάστρο Μυτιλήνης, στη Λέσβο, Αρχαίο θέατρο Μίεζας, στην Ημαθία, Αρχαιολογικός χώρος Ελέας, στη Θεσπρωτία.
  • Δευτέρα 23 Αυγούστου: Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού, στο Κιλκίς
  • Τετάρτη 25 Αυγούστου: Αρχαιολογικός χώρος Λουτρό Πολυκάστρου, στο Κιλκίς

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις. Πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Φυσικά, οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορονοιού COVID-19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2021
«Στο φως του Φεγγαριού» Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία με την Πανσέληνο 22 Αυγούστου 2021 Copyright: ΥΠΠΟΑ/Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για το 2021, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων επιλέχθηκε το οχυρωματικό συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, όπου ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης είχε καταλύσει στις αρχές του 1821 στο πλαίσιο προετοιμασίας της έναρξης της Eπανάστασης.

Μουσείο Ακρόπολης

Με την ευκαιρία της φετινής Πανσελήνου του Αυγούστου, το Μουσείο Ακρόπολης θα δώσει την δυνατότητα στους επισκέπτες του να απολαύσουν τα εκθέματα του Μουσείου με το εξής πρόγραμμα:

Σάββατο 21 Αυγούστου

Το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 οι εκθεσιακοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για όλους, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Μουσείου στη Δράση «21» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου του Μουσείου θα είναι ανοιχτό έως τις 12 τα μεσάνυχτα και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν το φεγγάρι στον εξώστη, όπου θα σερβίρεται βραδινό γεύμα ή ποτό. Τηλεφωνικές κρατήσεις για το εστιατόριο πραγματοποιούνται στο τηλέφωνο 210 9000915.

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Κυριακή 22 Αυγούστου

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην παρουσίαση με τίτλο «Απογεύματα στο Μουσείο Ακρόπολης», όπου θα γνωρίσουν με τους αρχαιολόγους του Μουσείου τις συναρπαστικές ιστορίες που κρύβουν οι θησαυροί των συλλογών:

Αγγλικά: 6 μ.μ. (2 ταυτόχρονες παρουσιάσεις)
Ελληνικά
: 8 μ.μ. (2 ταυτόχρονες παρουσιάσεις)
Διάρκεια: 60 λεπτά
Συμμετοχή: Εγγραφές γίνονται την ημέρα της παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Μέτρα υγειονομικής προστασίας: Η χρήση προστατευτικής μάσκας (δεν παρέχεται από το Μουσείο) και ατομικής ακουστικής  συσκευής whisper (παρέχεται από το Μουσείο) είναι υποχρεωτική.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου (10 ευρώ).

Οι πρωινές θεματικές παρουσιάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Σχετικές πληροφορίες: https://theacropolismuseum.gr/thematikes-paroysiaseis

Διαφήμιση