Αρχική Ειδήσεις Μνημείο της UNESCO: Μία χωμάτινη παραδοσιακή δομή μετατρέπεται σε χώρο τέχνης

Μνημείο της UNESCO: Μία χωμάτινη παραδοσιακή δομή μετατρέπεται σε χώρο τέχνης

0
tulou renovation 7 610234a563de0
Εικόνα: lifo.gr
Διαφήμιση

Ένα τούλου, ή “χωμάτινο κτίριο” όπως ονομάζεται, μια τυπική κοινοτική δομή σε κυκλική διαμόρφωση με ιερό στο κέντρο της και συναντάται συχνά συνήθως στη Νότιο Κίνα μετατρέπεται σε χώρο τέχνης στο Nanjing της Κίνας από το αρχιτεκτονικό γραφείο ZHU.

Σύμφωνα με τη lifo.gr, ηπεριοχή του Ναντζίνγκ στη νοτιοανατολική Κίνα είναι γνωστή για τα συμπλέγματα τούλου, που υπάρχουν και τα οποία εγγράφηκαν στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2008.

tulou renovation 9 610234a563e6b
Εικόνα: lifo.gr

Το 2021 επελέγησαν 10 παλιές κατασκευές τούλου, με διάφορες μορφές, για να ανακαινισθούν και να προσφερθούν στις κοινότητες με άλλες χρήσεις. Το γραφείο ZHU έχει σχεδιάσει την ανακαίνιση ενός τριώροφου τούλου που ονομάζεται «dexing lou».

tulou renovation 8 610234a563e24
Εικόνα: lifo.gr

Η κατασκευή

Παραδοσιακά τα τούλου έχουν μια κλειστή κυκλική πρόσοψη για να προστατεύονται από επιθέσεις άλλων φυλών ενώ το εσωτερικό τους είναι ανοιχτό. Είναι κατασκευασμένα από τοπικά υλικά, από χώμα εξωτερικά και ξύλο εσωτερικά. Το σημείο εκκίνησης της ανακαίνισης του γραφείου ZHU αξιοποίησε τη μοναδική χωρική και δομική λογική του τούλου για να το μετατρέψει να το μετατρέψει από μια παραδοσιακή δομή σε έναν πολιτιστικό χώρο, βρίσκοντας ταυτόχρονα την ισορροπία μεταξύ παλαιού και νέου.

tulou renovation 10 610234a563eb0
Εικόνα: lifo.gr

Η ανακαίνιση προτείνει να διατηρηθεί η αρχική πρόσοψη, να αφαιρεθεί η κατεστραμμένη ξυλεία στο εσωτερικό και να επανασχεδιαστεί η εσωτερική αυλή ξανά σε κυκλικό σχήμα. Το βάθος του νέου τούλου ποικίλλει για να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χώρου που θα διαμορφωθεί. Δημιουργήθηκε ένας νέος καμπυλωτός τοίχος προκειμένου να διατηρηθεί το αρχικό ύψος της και η οικεία κλίμακα. «Η αντίθεση του παλιού με το νέο, που συνδυάζει την παράδοση και το μέλλον, είναι πώς φανταστήκαμε το νέο τούλου», λέει – σύμφωνα με τη lifo.gr – το γραφείο ZHU που χρησιμοποίησε νέα υλικά αρμονικά με την παραδοσιακή δομή για να δημιουργήσει χώρους τέχνης και στούντιο καλλιτεχνών που θα φιλοξενούνται εκεί.

tulou renovation 11 610234a563ef3
Εικόνα: lifo.gr
Διαφήμιση