Αρχική Ζώα Μέσα στο πρώτο «ορφανοτροφείο» ελεφάντων της Κένυας

Μέσα στο πρώτο «ορφανοτροφείο» ελεφάντων της Κένυας

0
elefantes katafygio
Εικόνα: amivitale/Insgtagram
Διαφήμιση

Πρόκειται για το πρώτο καταφύγιο για ορφανούς ελέφαντες που φτιάχτηκε και λειτουργεί από ντόπια φυλή της Κένυας.

Στα βουνά της βόρειας Κένυας, μια κοινότητα των ημι-νομάδων Σαμπούρου έχει φτιάξει ένα καταφύγιο για τους ορφανούς ελέφαντες.

Αγνός και καλοπροαίρετος σκοπός

Το Reteti διακρίνεται, όχι μόνο για τον υψηλό σκοπό του απέναντι στα ορφανά ευφυή αυτά θηλαστικά τα οποία σώζει, μεγαλώνει και αναλαμβάνει να ενσωματώσει στην άγρια φύση, αλλά και για μια ιδιαίτερη πρωτιά, καθώς είναι το πρώτο «ορφανοτροφείο» ελεφάντων που φτιάχτηκε και λειτουργεί από αυτόχθονες.

Και αυτό αποτελεί βασική ιδιαιτερότητα καθώς το καταφύγιο ελεφάντων καταργεί τα στερεότυπα, επανακαθορίζοντας τον τρόπο διαχείρισης της άγριας ζωής.

Τα ορφανά ελεφαντάκια μεγαλώνουν με ανθρώπους μιας φυλής που είναι συνδεδεμένη με τη φύση και ζει μέσα της, μαθαίνοντας να παραμένουν άγρια ώστε κάποια μέρα να μπορούν να ενταχθούν στις ελεύθερες αγέλες.

Η Mary Lengees είναι μία από τις πρώτες γυναίκες που φροντίζουν ελέφαντες στο Ρετέτι που, μεταξύ άλλων, ασχολείται με τη Σουγιάν. Την πρώτη «ένοικο» του καταφυγίου που διασώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 σε ηλικία μόλις τεσσάρων εβδομάδων.

Τι λένε οι άνθρωποι του καταφυγίου

«Όταν ήμουν μικρός, πρώτα φρόντιζα τα μωρά κατσικάκια, μετά τις κατσίκες, μετά οι γονείς μου με αναβάθμισαν να φροντίζω τις αγελάδες. Μετά πήγα σχολείο. Είμαι τόσο χαρούμενος που μεγάλωσα τις αγελάδες της οικογένειάς μου και τώρα μεγαλώνω ελεφαντάκια, είναι υπέροχο. Και κάθε φορά που γυρίζω σπίτι, το χωριό με ρωτάει ονομαστικά για κάθε ελέφαντα τι κάνει», παραδέχεται ο Rimland Lemojong που στη φωτογραφία φαίνεται να παίζει με τον Ποκότ, ένα επτά μηνών αρσενικό.

katafygio
Ο Rimland Lemojong παίζει με τον Ποκότ – Εικόνα: amivitale/Insgtagram

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν, η εκδήλωση τρυφερότητας είναι μια κοινή συμπεριφορά των ελεφάντων για να εκφράσουν οικειότητα και αίσθηση άνεσης.

Αρχικά, στην κοινότητα δεν υπήρχε μέριμνα για θέσεις εργασίας για γυναίκες. Ωστόσο, αυτή είναι άλλη μια επιτυχία του καταφυγίου, καθώς ανέδειξε νέες προοπτικές για τα κορίτσια της κοινότητας, ανοίγοντας τον δρόμο στην εργασία και την επαγγελματική προοπτική.

«Πριν φοβόμουν τα άγρια ζώα, ιδίως τους ελέφαντες, όμως τώρα τους βλέπω διαφορετικά» παραδέχεται η Sasha L. Dorothy που βοηθά στη σίτιση των μωρών ελεφάντων με ένα πελώριο μπιμπερό.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η ομάδα του Ρετέτι έχει διασώσει πάνω από 35 ελέφαντες, εκ των οποίων οι 10 έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άγρια φύση της Κένυας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ami Vitale (@amivitale)

Πηγή: lifo.gr

Διαφήμιση