Αρχική Επιχειρείν Κυβέρνηση: Μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Κυβέρνηση: Μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές

0
Πυρκαγιά, φωτιά, Πυροσβεστική
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα μέτρα αφορούν στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Προϋπόθεση η κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η οριοθέτησή τους από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων. Τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι μήνες. Ειδικότερα, με έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης προβλέπονται οι σχετικές λεπτομέρειες για την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών.

Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών. Μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων:

  • Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του
  • Επιπλέον 600 ευρώ στις οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέο
  • Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας
  • Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτηρίων, μέσω της ΓΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η στεγαστική συνδρομή αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων

Η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας. Και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ

Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου περιοχών που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ. Η απαλλαγή αφορά στο έτος της καταστροφής, Με την προϋπόθεση ότι η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

 Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

Γα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης. Επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

Δύναται να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Προβλέπεται κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών. Μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες. Δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης

Μπορεί να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν.

Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχωρά άμεσα στη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να φιλοξενηθούν οι πληγέντες.

Στήριξη αγροτών από ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές. Θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών. Αλλά και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

 

Διαφήμιση