Αρχική Ειδήσεις Καύσωνας – Μητσοτάκης: Ζητάμε τη βοήθεια των πολιτών για το ρεύμα

Καύσωνας – Μητσοτάκης: Ζητάμε τη βοήθεια των πολιτών για το ρεύμα

0
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ Κ. ΣΚΡΕΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Διαφήμιση

«Ο χειρότερος καύσωνας από το 1987», είπε ο πρωθυπουργός σε έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι – Στόχος να περιοριστεί η ζήτηση τις ώρες αιχμής: Το μεσημέρι από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως τις βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ.

Ολοκληρώθηκε η Έκτακτη Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στο Κρυονέρι Αττικής για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, της οποίας βασικό θέμα ήταν η εξέταση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί τις προηγούμενες μέρες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και τα σχέδια αντιμετώπισης που έχουν εκπονηθεί σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου των υψηλών θερμοκρασιών.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ Κ. ΣΚΡΕΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέφερε: «Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει».

Στη συνέχεια, ζήτησε την βοήθεια των καταναλωτών, ώστε να περιοριστεί – όσο αυτό είναι εφικτό – η ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Δηλαδή από τη 1 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, και κυρίως από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ.

«Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα», εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να ενισχυθεί από ορισμένες ενέργειες των πολιτών, όπως είναι η σταθερή ρύθμιση του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς, το κλείσιμο του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ειδικά τις βραδινές ώρες 7 με 10 και ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ Κ. ΣΚΡΕΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Επιπλέον, όπως ανέφερε, έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια και υπάρχει ετοιμότητα για αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης, με την βοήθεια φυσικά των καταναλωτών.

Τέλος, ευχαρίστησε τα στελέχη που εμπλέκονται από τη μία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες παραγωγούς, αλλά και όλα τα στελέχη της διανομής από τον ΑΔΜΗΕ ως τον ΔΕΔΔΗΕ.

«Ξέρω ότι καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες κάθε μέρα να διορθώνονται βλάβες καθώς η συνολική, αθροιστική επιβάρυνση στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα που περνάει με καύσωνα εκ των πραγμάτων αυξάνεται. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η ομάδα διαχείρισης κρίσεων παρουσίασε όλα τα μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης που έχουν ληφθεί ώστε να αντιμετωπίστούν όλα τα πιθανά προβήματα. Έκανε έκκληση βοήθειας σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να μην πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, ζήτησε οι καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, δήλωσε:

«Ζούμε έναν ιστορικό καύσωνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στη ζήτηση των καταναλωτών, την Παρασκευή που μας πέρασε. Είναι πιθανό το ρεκόρ αυτό να σπάσει σήμερα και να ξανασπάσει αύριο. Συνειδητοποιούμε λοιπόν όλοι ότι το σύστημα είναι υπό πίεση και είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ετοιμότητα. Είμαστε πάνω συνεχώς από τα πράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, των βιομηχανιών και των πολιτών της χώρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος

Ο κ. Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι από κοινού σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, με την ΡΑΕ, με τον ΑΔΜΗΕ και με τους παραγωγούς βρίσκονται σε συντονισμό και σε επιφυλακή έχοντας ανακαλέσει άδειες και έχοντας θέσει σε επιφυλακή όλο το προσωπικό τους, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γίνεται προσπάθεια να επιδιορθώνονται άμεσα όσες βλάβες προκύπτουν λόγω καύσωνα ή πυρκαγιών, ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση ηλεκτροδότηση.

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Θανάσης Δαγούμας, ανέφερε:

«Από την ομάδα διαχείρισης κρίσης εξετάσθηκαν 48 σενάρια προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα ή πιθανότητες απώλειας και σε συνεργασία με τους διαχειριστές υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση όλων των θεμάτων.
Στην αίθουσα ελέγχου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν ολόκληρη την χώρα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, για την παραγωγή των λιγνιτικών σταθμών, την παραγωγή των σταθμών φυσικού αερίου, των υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και των ΑΠΕ».

Τέλος, τόνισε ότι λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες μέρες, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και πίεση στο σύστημα. Για το λόγο αυτό, είναι επιβεβλημένος ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου.

 

Διαφήμιση