Αρχική Ειδήσεις Κ. Μπακογιάννης: Όλοι και όλες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και ελεύθεροι να...

Κ. Μπακογιάννης: Όλοι και όλες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους

0
LGBT stavrialena gontzou unsplash
Εικόνα: UNSPLASH/ Stavrialena Gontzou
Διαφήμιση

Ο Δήμος της Αθήνας στηρίζει την ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία – Συστήνεται άμεσα και Διαπαραταξιακή επιτροπή για τους ΛΟΑΤΚΙ

Ο Δήμος της Αθήνας επιδεικνύοντας ευθύνη και ευαισθησία στην αντιμετώπιση περιστατικών ρατσιστικής βίας, παρενοχλήσεων και κακοποίησης για λόγους ταυτότητας, έκφρασης χαρακτηριστικών φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, ενισχύει  τον ρόλο του Τμήματος Πολιτικών Ισότητας & Αντιμετώπισης Διακρίσεων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με στόχο την ανάπτυξη και τον συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων για την ανατροπή των στερεοτύπων και αποφυγή περιθωριοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ κατοίκων της πόλης.

Το Τμήμα Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων θα λειτουργεί συμβουλευτικά για την ανατροπή των αρνητικών στερεοτύπων και την αποφυγή κάθε μορφής διάκρισης, περιθωριοποίησης, παρενοχλήσεων, άνισης μεταχείρισης και βίας.

Θα συντονίζει την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί στις υπηρεσίες και τις δομές του Δήμου Αθηναίων ενώ θα προχωρά και στη λήψη μέτρων για την πρόληψη διακρίσεων, άνισης μεταχείρισης, παρενοχλήσεων και περιθωριοποίησης εξαιτίας στερεοτυπικών απόψεων και κουλτούρας.

Η δημοτική αρχή δημιουργεί το υπόδειγμα και ξεκινάει την προσπάθεια από τις υπηρεσίες και τους Οργανισμούς του Δήμου ακολουθώντας Ευρωπαϊκές πολιτικές και τακτικές ισότητας (LGBTQI Equality Strategy 2020-2025) και τηρώντας τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών, και άλλες ανάλογες δεσμεύσεις.

Σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής

Ταυτοχρόνως προχωρά, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, άμεσα στη σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την επεξεργασία προτάσεων σχετικά με τις αναγκαίες δράσεις και πρωτοβουλίες, σε στενή συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών.

Ευρύτερες δράσεις που θα στοχεύουν  στην πρόληψη και αντιμετώπιση:

  • της έμφυλης βίας σε όλες τις μορφές
  • της παρενόχλησης και του εκφοβισμού σε όλες τις εκφάνσεις
  • της ξενοφοβίας, ομοφοβίας ή τρανσφοβίας μέσω ειρωνικών, κακόβουλων και υβριστικών σχολίων κατά τη συναλλαγή με δημοτικές υπηρεσίες
  • της διάπραξης εγκληματικών ενεργειών (άσκηση βίας)

Ισότητα και σεβασμός στο άτομο

Είναι ανάγκη να εμπεδωθεί ο απόλυτος σεβασμός στο άτομο, στα χαρακτηριστικά και στις επιλογές του και να υπάρχει ανεπιφύλακτη καταδίκη και αποδοκιμασία περιστατικών και συμπεριφορών που οδηγούν σε διαχωρισμούς, αποκλεισμούς και συντηρούν στερεότυπα, εκτός εποχής και κοινωνίας.

Μήνυμα υπέρ της ανοιχτής, συμπεριληπτικής κοινωνίας την οποία θεωρεί βασικό συστατικό της σύγχρονης δημοκρατίας, στέλνει και ο Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης.

“Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι στην καθημερινότητα τους. Όλοι και όλες πρέπει να  νιώθουν ασφαλείς και ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους. Να μπορούν να μιλούν και να εκφράζονται όπως επιθυμούν  για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά του φύλου τους, χωρίς να αισθάνονται  την απουσία σεβασμού ή  την ύπαρξη  απειλής” σημειώνει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογραμμίζοντας: “Στο δήμο της Αθήνας ξεκινάμε από το σπίτι μας. Η στήριξη και η αποδοχή ξεκινάει από εμάς. Η αλλαγή νοοτροπίας, χρειάζεται επιμονή, ολιστική προσέγγιση και συλλογική προσπάθεια“.

Διαφήμιση