Αρχική Πολιτισμός Ιστορική επέτειος ΧΑΝΘ: 100 χρόνια ζωής – Εορταστικές εκδηλώσεις

Ιστορική επέτειος ΧΑΝΘ: 100 χρόνια ζωής – Εορταστικές εκδηλώσεις

0
ΧΑΝΘ
Διαφήμιση

Αγγελική ΓυπάκηΤης Αγγελικής Γυπάκη

100 χρόνια ζωής μετράει φέτος η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης – γνωστή ως ΧΑΝΘ – και γιορτάζει με σειρά πολιτιστικών, αθλητικών και επιστημονικών εκδηλώσεων με το μήνυμα: « ΧΑΝΘ ένα με την πόλη. ΧΑΝΘ ένα με σένα» και την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών ( τομέας Μακεδονίας Θράκης) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης .

Στη συνέντευξη Τύπου για τα  100 ΧΡΟΝΙΑ Χ.Α.Ν.Θ. που παραχώρησε την Πέμπτη 26/08/21 ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χ.Α.Ν.Θ., Ιωάννης Σωσσίδης  παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, που ξεκινούν από την ερχόμενη Κυριακή 29 Αυγούστου, με τη υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του  Δήμου Θεσσαλονίκης  και ιδιωτών  χορηγών (  ΤΙΤΑΝ και 2G facility services).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι οποίοι  αναφέρθηκαν στη διαχρονική σχέση της Χ.Α.Ν.Θ. με την πόλη και τους ανθρώπους της καθώς και την δική τους προσωπική εμπειρία συμμετοχής και εθελοντισμού ως μέλη της Χ.Α.Ν.Θ.

ΧΑΝΘ 3

Χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε τη διάθεση 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δράσεων και τη ριζική αναβάθμιση τόσο της κεντρικής ΧΑΝΘ όσο και της ΧΑΝΘ Νυμφαίου. Όπως υπογράμμισε  400.000 ευρώ θα διατεθούν μόνο σε περιβαλλοντικές δράσεις.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας αφού τόνισε ότι η ΧΑΝΘ αποτελεί και συμμετέχει στην πρωτοπορία αυτής της πόλης,με τον δήμο να είναι αρωγός στο έργο της  όλα αυτά τα χρόνια, έκλεισε  τονίζοντας: «Όσο ζω θα είμαι κομμάτι αυτής της αδελφότητας».

Ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη κ Κωνσταντίνος Νικολάου , θυμήθηκε ότι η ΧΑΝΘ ήταν η πρώτη του εκπαιδευτική εμπειρία και ο συνδετήριος κρίκος της οικογένειας του με την πόλη όταν ήταν στο εξωτερικό. Και ανακοίνωσε ότι για τα 100 χρόνια ζωής της ΧΑΝΘ  η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. θα υποστηρίξει 100 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς για τον άνθρωπο την κοινωνία και το περιβάλλον.

ΧΑΝΘ 4

Ιστορία

Η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων ( YMCA) είναι ο πιο ιστορικός και πολυπληθής παγκόσμιος οργανισμός νέων που ιδρύθηκε το 1844 στο Λονδίνο από 12 εργατοϋπάλληλους με επικεφαλής τον George Williams. Σήμερα εδρεύει στη Γενεύη με 58 εκατ. μέλη παράγοντας εθελοντικό έργο σε 119 χώρες. Στη Θεσσαλονίκη, η ΧΑΝΘ ιδρύθηκε το 1921 από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο και τον τότε Νομάρχη Ν. Παρασκευόπουλο. Είναι αγαθοεργό, κοινωφελές και μη κερδοσκοπικό σωματείο και μέσω του Εθνικού  Συμβούλιου ΧΑΝ Ελλάδος αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ΧΑΝ , επιτελώντας σημαντικό αθλητικό και πολιτιστικό έργο.

Η μακρά διαδρομή της ΧΑΝΘ ξεκινά, όταν το 1918 εθελοντές αμερικανικών ΧΑΝ φτάνουν στην πόλη για να οργανώσουν τα «Σπίτια του Στρατιώτη»: σπίτια που κάλυπταν ανάγκες σίτισης και ψυχαγωγίας των ελληνικών και συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούσαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Λίγο αργότερα, μέλη της αμερικανικής ΧΑΝ φέρνουν στην Ελλάδα, το άθλημα του μπάσκετ και του βόλεϊ που εφευρέθηκαν σε Κολέγια της ΧΑΝ στην Μασαχουσέτη το 1891 και το 1895, αντίστοιχα.

Η πορεία της ΧΑΝΘ συνεχίζεται απρόσκοπτα τα επόμενα χρόνια.

Αγγίζει τις ζωές ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων, αναπτύσσοντας οργανωμένες δομές για όσους έχουν ανάγκη και παράλληλα με την ενεργή δράση της δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Η δικτατορία Μεταξά, διακόπτει τη λειτουργία της ΧΑΝΘ.

Το 1946, ανασυγκροτείται και ξεκινά και πάλι το στίβο της προσφοράς.

Στην πορεία της ενεργοποιεί χιλιάδες Θεσσαλονικείς και η δράση της επεκτείνεται μέσα από παραρτήματα και κατασκηνώσεις.

Πρόγραμμα – Εκδηλώσεις

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε η Πρόεδρος της Επιτροπής του Εορτασμού των 100 χρόνων Χ.Α.Ν.Θ., Βίκη Παπαδημητρίου, ενώ ο Κωνσταντίνος Πλαστήρας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου Χ.Α.Ν.Θ., αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει γίνει για τη διάσωση και αξιοποίηση των ιστορικών ντοκουμέντων που θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια του έτους.

Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

  • 29-31 Αυγούστου @ Θέατρο Κήπου ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ/ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

3ήμερο κινηματογραφικό και μουσικό φεστιβάλ με άξονα την ίδια τη ΧΑΝΘ: από την ευγενή άμιλλα στον αθλητισμό, στη ζωή στη φύση και την κοινωνική προσφορά. Τρείς κινηματογραφικές προβολές «μιλούν» για θέματα που διαχρονικά συνδέονται με τους βασικότερους πυλώνες δράσης της ΧΑΝΘ. Τις ταινίες συνοδεύουν μουσικές εμφανίσεις από σχήματα όπου συμμετέχουν παλαιότερα και νεότερα μέλη της ΧΑΝΘ. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με ένα κλικ εδώ!) Ώρα προσέλευσης 20:00

  • 2 Σεπτεμβρίου @ ΧΑΝΘ & Θέατρο Κήπου

Γενέθλια μέρα με ένα εικαστικό πολυθέαμα στο κτήριο της ΧΑΝΘ και με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη επιμέλεια του Χάρη Ηλιάδη και τη διεύθυνση του Μιχάλη Τραχαλιού, που θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ΧΑΝΘ, τις αρχές και τις αξίες της, τους άξονες δράσης της.

  • 4 Σεπτεμβρίου @ Πάρκο ΧΑΝΘ-ΧΑΝΘing #παιδί #έφηβος #ενήλικας

Μια γιορτή-παρουσίαση των προγραμμάτων της ΧΑΝΘ στο ευρύ κοινό,: η ομαδική ζωή στην κατασκήνωση, η ευγενής άμιλλα στον αθλητισμό, η δημιουργικότητα ως μέσο έκφρασης, ο εθελοντισμός ως κινητήριος δύναμη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Το ΧΑΝΘing γίνεται μια διαδρομή -για το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα- με προορισμό την ενεργή συμμετοχή τους ως πολίτες στη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.

  •  Οκτώβριος @ Θέατρο Αυλαία –ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Επιστημονική ημερίδα με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της ΧΑΝΘ. Επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν τις σημαντικότερες πτυχές της ιστορίας της πόλης και της ΧΑΝΘ στις τέσσερις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τα πρακτικά θα εκδοθούν σε μια σειρά μικρών επιστημονικών μελετών με τον τίτλο «Τετράδια Ιστορίας».

  • 20 & 21 Νοεμβρίου @ Ολύμπιον& ΧΑΝΘ

ΔΙΕΘΝΕΣ FORUM: η Κοινωνία των Πολιτών του Αύριο

Η δράση αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει τη σημαντικότερη ενέργεια εξωστρέφειας της ΧΑΝΘ.Με θεματικό άξονα τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (πχ Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή, Ψηφιακή Εποχή & Τεχνητή Νοημοσύνη, Βιώσιμες Πόλεις & Κοινότητες, Ισχυροί Θεσμοί & Δικαιοσύνη, Ισότητα Φύλων, κα), και με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το forum έχει στόχο να αναδείξει τη δύναμη των ενεργών πολιτών, της κοινωνίας, των εθελοντικών οργανώσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών στα επόμενα 100 χρόνια.

  • Δεκέμβριος-Ιστορικό λεύκωμα:«ΧΑΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1921-2021: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ»

Ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του επετειακού τόμου, που αναδεικνύει την εκατονταετή πλούσια δράση, μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες, έγγραφα και υλικό που προέρχονται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της ΧΑΝΘ. Παράλληλα θα παρουσιαστεί και το έργο της δημιουργίας νέου Αρχειακού και Ερευνητικού Κέντρου της ΧΑΝΘ.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://ymca.gr/

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1264116880712567/

Facebook: @ymcaGreece

Instagram: https://www.instagram.com/ymca.th.gr/?hl=el

ΧΑΝΘ 3 ΧΑΝΘ 4 ΧΑΝΘ ΧΑΝΘ

 

Διαφήμιση