Αρχική Περιβάλλον Η κλιματική δράση πρέπει να συμβεί για τους ανθρώπους μας

Η κλιματική δράση πρέπει να συμβεί για τους ανθρώπους μας

0
Πλανήτης περιβάλλον
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι προσπάθειες για ώθηση τρόπων ζωής χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πράσινης ενέργειας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής θα αποτύχουν εκτός εάν πολλοί άνθρωποι δουν οφέλη.

Η γνώμη των ειδικών

«Το ταξίδι στις μηδενικές εκπομπές πρέπει να γίνει μαζί με τους ανθρώπους μας , όχι μόνο για αυτούς», προειδοποίησε η Susan Aitken, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου στη Γλασκώβη , τη σκωτσέζικη πόλη που θα φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο.

«Δεν μπορούμε απλά να αναφέρουμε στους κατοίκους μας τι πρέπει να εγκαταλείψουν (…) Πρέπει να τους δείξουμε πώς να επωφεληθούν από αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο»,  είπε κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης που σηματοδοτεί 100 ημέρες μέχρι τις βασικές συνομιλίες .

Πάνω από μισό αιώνα αργότερα, η Γλασκώβη εξακολουθεί να παλεύει με την κοινωνική στέρηση ως αποτέλεσμα της οδυνηρής βιομηχανικής παρακμής της πόλης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, είπε η Aitken.

Ο Νάιτζελ Τόπινγκ, ο κορυφαίος πρωταθλητής δράσης της Βρετανίας για το κλίμα για το COP26, δήλωσε ότι η αποτυχία να διασφαλιστεί η επερχόμενη πράσινη στροφή ήταν δίκαιη και ωφέλησε τους φτωχούς καθώς και οι πλούσιοι θα τον εκτροχιάσουν.

«Εάν δεν το κάνουμε χωρίς αποκλεισμούς, η πολιτική θα καταλήξει να είναι εναντίον μας»,  είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το δίκτυο των μεγάλων πόλεων C40 Cities, πιέζοντας για ταχύτερη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τα σχέδια

Οι πόλεις ήταν στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής δράσης για το κλίμα την τελευταία δεκαετία, με πολλούς να δηλώνουν στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών πολύ πριν ακολουθήσουν το παράδειγμα οι χώρες ή οι επιχειρήσεις.

Σήμερα, περισσότερες από 750 παγκόσμιες πόλεις έχουν δεσμευτεί ότι θα επιτύχουν μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα, δήλωσε ο David Miller, διευθυντής διεθνούς διπλωματίας για το C40.

Καθώς οι προσπάθειες για ταχύτερη δράση σε σχέση με τις κλιματικές απειλές αυξάνονται παγκοσμίως, «οι πόλεις μπορούν να δείξουν στις εθνικές κυβερνήσεις την ηγεσία που απαιτείται», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν.

Ο Sharan Burrow, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, δήλωσε ότι η εξασφάλιση μιας μετάβασης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εστιάζει τόσο στις θέσεις εργασίας και τις οικογένειες, όσο και στη μείωση των εκπομπών που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της.

«Γνωρίζουμε ότι η κοινή μας ασφάλεια δεν βασίζεται μόνο στο να έχουμε έναν υγιή πλανήτη αλλά και ασφαλείς θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή εργασία, όπου οι άνθρωποι έχουν ευκαιρίες για τον εαυτό τους και το μέλλον», είπε.

Με πληροφορίες του Independent

Διαφήμιση