Αρχική Ζώα Γέμισε η Χαλκιδική και η Θράκη καφέ μέδουσες – Είναι ακίνδυνες

Γέμισε η Χαλκιδική και η Θράκη καφέ μέδουσες – Είναι ακίνδυνες

0
Μέδουσες, μέδουσα
Διαφήμιση

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στην εμφάνιση καφέ μεδουσών, όχι μόνο στα ελληνικά νερά αλλά και γενικότερα στην Μεσόγειο. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα φαινόμενα αυτά, όχι μόνο δεν είναι ανησυχητικά αλλά θεωρούνται φυσιολογικά και συνηθισμένα, ωστόσο η εκδήλωσή τους σε τέτοια ένταση είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών. Παράλληλα, προειδοποιούν για τις μεγάλες «γαλάζιες» και «μωβ» μέδουσες που θα κάνουν την εμφάνιση τους αυτή την περίοδο και θα πρέπει να τις αποφεύγουμε, χωρίς όμως να διαταράσσουμε την ροή της ζωής τους.

Το καφέ είδος, που έχει εμφανιστεί, ακόμα και σε ομάδες, στις ακτές είναι ακίνδυνο και μπορούμε να κολυμπήσουμε άφοβα δίπλα τους.

Στην Χαλκιδική

Οι πρώτες μέδουσες εντοπίστηκαν στις 10 Ιουλίου σε παραλίες του πρώτου ποδιού Χαλκιδικής και ειδικότερα στις ακτές του δήμου Κασσάνδρας, όπως είναι το Ποσείδι, η Νέα Σκιώνη, η Μόλα Καλύβα, το Πευκοχώρι, το Παλιούρι, το Πολύχρονο, η Χανιώτη, η Καλλιθέα κ.ά. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για «παραλίες που γέμισαν από μέδουσες». Το φαινόμενο συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες, έγινε πιο έντονο στα μέσα Ιουλίου, στη συνέχεια υποχώρησε, ενώ το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου σε συγκεκριμένες ακτές του πρώτου ποδιού οι μέδουσες έκαναν την επανεμφάνιση τους. Μιλώντας στη «ΜτΚ» η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά λέει πως «το τελευταίο διάστημα δεν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο. Όπως μου ανέφεραν οι επιστήμονες με τους οποίους επικοινώνησα το φαινόμενο οφείλεται στον πολύ ζεστό καιρό των τελευταίων ημερών και τις υψηλές θερμοκρασίες που κράτησαν για πολλές συνεχόμενες ημέρες» σχολιάζει. Η ίδια αναφέρει πάντως, ότι «πρόκειται για μεμονωμένα συμβάντα για τα οποία δεν υπάρχει θέμα».

«Προσωπικά, έχω αναμνήσεις από τα προηγούμενα χρόνια με τσούχτρες στις θάλασσες της περιοχής μας» λέει η κ. Χαλκιά.

Στο θρακικό πέλαγος

Σύμφωνα με πληροφορίες του pameevro.gr, οι καφέ μέδουσες έχουν κατακλύσει και το θρακικό πέλαγος. Εντοπίζονται κυρίως σε παραλίες της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά κύριο λόγο είναι ακίνδυνες.

Τρείς λόγοι που δεν πρέπει να βγάζουμε τις μέδουσες στην στεριά

Αρχικά, οι μέδουσες αυτές είναι ακίνδυνες και δεν προκαλούν ερεθισμούς ή τσούξιμο. Δεύτερον, τρώνε μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, αλλά αποτελούν και τροφή για άλλα θαλάσσια είδη. Είναι δηλαδή, ένα βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της θαλάσσιας πανίδας. Τέλος, οι μέδουσες θα μείνουν για λίγες ημέρες και μετά θα παρασυρθούν από τα ρεύματα μακριά από τις παραλίες.

Διαφήμιση